Тетяна Бакай

У музеї-майстерні на Тернопільщині діє виставка ялинкових прикрас, виготовлених десятки років тому (фото)

Більшість прикрас зроблені на Теребовлянській фабриці, яка не працює вже 15 років

Виставку, присвячену Різдву та Новому року, традиційно відкривають у музеї-майстерні в Теребовлі напередодні зимових свят. Цього року експозицію вирішили дещо урізноманітнити. Її особливістю стали ялинкові прикраси, виготовлені на різних фабриках та заводах України десятки років тому. Більшість з них — на Теребовлянській фабриці, що не працює вже близько 15 років. Також на виставці є багато різдвяних листівок українських художників. 

На минулорічній виставці ми приділяли більшу увагу різдвяним листівкам, а цьогоріч вирішили відшукати та показати саме вироби нашої фабрики, — розповів Терену директор музею-майстерні Ярослав Ярошевський. 

Для того аби відшукати набори іграшок, що виготовляли на фабриці, директор музею моніторив різноманітні сайти, де б могли продавати ці вироби. Станом на сьогодні вдалось відшукати вже понад 20 наборів таких прикрас ще з етикетками. 

На виставці вдалося зібрати понад 20 наборів ялинкових прикрас, виготовлених на фабриці у Теребовлі  

Дуже часто до нас приїжджали люди і запитували, які у нас були фабрики. І коли ми розповідали їм про фабрику ялинкових прикрас, у нас не було багато виробів, щоб продемонструвати. Тож тоді я почав шукати наші іграшки по різних сайтах для колекціонерів. Деякі з цих прикрас виготовляли на фабриці у Теребовлі, деякі — на інших фабриках. Є й такі, які робили на різних заводах в радянському союзі , — розповідає Ярослав Ярошевський.

Серед знайдених наборів є й такі, що були виготовлені в кінці 60-х років не лише Теребовлянською фабрикою, але й іншими по усій Україні. Приміром, це спеціальні набори для маленької ялинки висотою 30-40 см. 

Це доволі цікаві набори, бо там іграшки всі маленькі. Вони є як скляні, так і пластикові, - зазначає Ярослав Ярошевський. 

Спеціальні набори для маленької ялинки

Крім ялинкових прикрас, фабрика у Теребовлі ще виготовляла фігурки, які ставили під ялинку. Це, як ще було за радянського союзу, Снігурки та Діди Морози. Їх також вдалося знайти та представити на виставці у музеї. 

Ми знайшли їх досить багато, вони відрізняються шубками та розмірами. Найбільші снігурка та дід мороз, які робила наша фабрика, мають висоту 65 та 70 сантиметрів. До нас вони повернулися з Харківщини, - каже директор музею-майстерні. 

Фігурки Діда Мороза та Снігуроньки, які за союзу виготовляли на фабриці у Теребовлі

До слова, Теребовлянська фабрика ялинкових прикрас була відкрита в 1965 році. Також при цій фабриці діяв власний музей, однак зараз від нього нічого не залишилося. А сама фабрика знаходиться в занедбаному стані. Своє функціонування вона припинила у 2010 році. 

Різдвяні листівки на виставці у музеї-майстерні

Виставка ялинкових прикрас у музеї-майстерні діятиме щонайменше до Нового року. Приходити можуть усі охочі, вхід можливий за будь-який благодійний внесок. Адреса: м. Теребовля, вул. Шевченка, 26е. Телефон для довідок: +380 (96) 357-59-77 (Ярослав Ярошевський).

Читайте також: У музеї-майстерні на Тернопільщині збирають старовинні речі

Фото з особистого архіву Ярослава Ярошевського

Вибір читачів за тиждень

Відео