Тетяна Бакай

У музеї-майстерні на Тернопільщині друкують запчастини для дронів (фото)

Як каже директор музею, справа, яку робить музей-майстерня – маленька, однак варто пам'ятати, що навіть таким малими кроками кожен може наближати перемогу

Для того, щоб якомога швидше наступила перемога, потрібно докладати максимум зусиль, переконані працівники музею-майстерні у Теребовлі. Відтак, вже близько двох місяців тут друкують запчастини для виробництва дронів та передають їх місцевим волонтерам. Про цю добру справу Терену розповів директор музею-майстерні у Теребовлі Ярослав Ярошевський. 

Я вже давно мріяв про 3D-принтер, щоб можна було створювати сувеніри, музейні інструменти. Також нам хотілось створити щось цікаве до свята вишиванки. Такі принтери зараз не дуже дорогі, тому ми вирішили придбати його за власні кошти і почали пробувати щось творити. Приміром, надрукували модель костелу «Петра і Павла» у Теребовлі. Але у нас немає постійної потреби щось друкувати, тож я звʼязався з місцевими волонтерами, які виготовляють дрони, і запропонував їм свою допомогу у друці необхідних запчастин, — каже директор музею-майстерні. 

Волонтери дали музею модель холдерів (тримачів – ред.) для акумуляторів, і це були одні із деталей, які друкували на принтері. Кошти на пластик для деталей виручають із екскурсій та майстер-класів, які проводяться у музеї. 

Моток пластику вартує в середньому від 500 гривень. У музеї на першому поверсі є дерево, а в ньому дупло і діти туди кладуть гроші під час екскурсії та загадують бажання. Зараз бажання думаю у всіх одне, тому ми ці кошти використовуємо для пластику на запчастини і цим самим наближаємо Перемогу, — розповідає Ярослав Ярошевський. 

Загалом за місяць вдається надрукувати понад 30 комплектів холдерів для акумуляторів на дрони. Один такий комплект друкується орієнтовно 2,5 години. Також у музеї вирішили приєднатися до ініціативи “ДрукАрмія”. 

Я давно бачив цю потужну ініціативу, і там щодня оновлюються дані про потреби для військових, медиків. Ми також зареєструвалися на цій ініціативі та взяли на друк ковпачки для автоматів. Це простіша модель, яка не дуже довго друкується, – каже директор музею. 

Як каже Ярослав Ярошевський, справа, яку робить музей-майстерня – маленька, однак варто пам'ятати, що навіть таким малими кроками кожен може наближати перемогу. 

Фото з особистого архіву Ярослава Ярошевського 

Вибір читачів за тиждень

Відео