Тетяна Бакай

У погожий день сонячні станції Тернопільщини майже покривають потреби області

Як Тернопільщина готується до опалювального сезону та чи будуть жителі області з теплом взимку, розповіли під час брифінгу у обласній військовій адміністрації

Фото з відкритих джерел

На Тернопільщині триває активна підготовка до осінньо-зимового періоду та опалювального сезону 2024-2025 років. При підготовці великий акцент роблять не лише на на самі об’єкти, але й на їх захист та енергетичну автономність. Зараз в нашій області забезпечено автономними джерелами живлення понад 1700 об’єктів критичної інфраструктури, навчальних закладів, бюджетних установ та організацій. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Харченко. 

Цьогоріч у Тернопільській області працюватиме 1138 котелень. Їх готовність зараз – близько 65%. Також ми обʼєднаємо локальні теплові мережі в єдину систему централізованого теплопостачання, яка дозволить підвищити стійкість мережі у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. У випадку, якщо навіть буде виключено з генерації окремі котельні, все одно 93% споживачів міста залишаться з теплом, – зазначив він.  

Також велике значення має когенерація, яка передбачає встановлення на базі існуючих котелень установки, які виробляють одночасно і тепло, і електрику. На сьогоднішній день є вже 9 таких установок, загальною потужністю 7 МВт. 

Крім того, ми продовжуємо встановлювати джерела відновлюваної енергетики. Ми маємо досить солідний фонд встановлених джерел, в першу чергу це сонячні станції. Зараз 4258 приватних домогосподарств вже встановили такі електростанції і 45 промислових юридичних осіб теж мають ці електростанцій. Загалом в сонячний день в сумі сонячна енергія області дає 200 МВт генерації, що майже покриває потреби області, – каже Володимир Харченко. 

 

До слова, до кінця 2025 року органи місцевого самоврядування, згідно з постановою Кабміну, повинні встановити на дахах адмінбудівель бюджетні установки сонячних електростанцій із системами накопичення. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео