Тамара Коблик

У Раді ініціювали розірвання договору оренди Почаївської Лаври

Вже зареєстрували проєкт звернення до Кабміну

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про звернення парламенту до Кабміну щодо розірвання з Українською православною церквою Московського патріархату договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври. Відповідну інформацію опублікували на сайті ВР.

Ініціаторами документа виступили понад 30 нардепів.

Текст проєкту постанови на сайті Ради наразі відсутній.

У 2003 році Почаївську лавру передали у безоплатне користування представникам УПЦ МП на 49 років.

Українська греко-католицька церква відкрито хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській лаврі, яка перебуває в оренді в УПЦ МП. Такі ж плани й у ПЦУ. 

28 березня Синод Православної церкви України на засіданні вирішив утворити релігійну організацію у Почаївській лаврі, яка перебуває в оренді в Української православної церкви Московського патріархату.

Нагадаємо, скандал із УПЦ МП розгорівся у Хмельницькому. Так, депутат місцевої обласної ради Віктор Бурлик заявив про побиття військового у храмі УПЦ МП у Хмельницькому. З опублікованого ним відео видно, як священник штовхає та б'є ногою чоловіка у військовій формі, після чого разом з іншими військовими виводить його з будівлі.

Тим часом у поліції Хмельницької області повідомили, що відкрили кримінальне провадження про хуліганство за побиття військового. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини конфлікту, опитують свідків та учасників події.

У відповідь міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заявив, що всі, хто бив військового, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. А патрульні, які склали протокол на військового, — звільнені. Мер також анонсував рішення щодо земельних ділянок для УПЦ МП у місті.

Читайте також: Митрополит Нестор – про те, що буде з монастирем і ченцями Почаївської Лаври, якщо її передадуть ПЦУ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео