Євгенія Цебрій

У тернопільських аптеках ажіотаж через зміни з е-рецептом

Люди хвилюються, що звернення до медиків за рецептом може забрати певний час. А іноді ліки потрібні терміново

Десятки людей стояли у чергах за ліками в Тернополі 31 березня. Так, чимало покупців журналісти Терену побачили у аптеках на вул. Лучаківського, в Центрі, на просп. Злуки. В обідню пору через навантаження був збій у роботі онлайн-сервісу tabletki.ua. Такий ажіотаж пов’язаний зі змінами, які вступають в дію з 1 квітня. З цього дня для придбання рецептурних препаратів додається цифровий інструмент - е-рецепт. 

У пресслужбі МОЗ наголошують: на перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобов’язані використовувати як електронні, так і паперові рецепти. І перелік рецептурних ліків не розширюють та не роблять всі медикаменти рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом. Однак такі зміни, схвилювали багатьох тернополян. Відтак, люди, які стояли у чергах, купували препарати від мігрені, кашлю, гіпертонії, знеболювальні і заспокійливі. Дехто віддавав за препарати тисячу і більше гривень. 

Тернополяни переживають, що звернення до лікаря за рецептом, може забрати певний час. А іноді ліки потрібні терміново. Приміром, коли стався приступ мігрені чи потрібна екстрена контрацепція. А саме ці препарати у переліку тих, які мають продавати за рецептом. Особливо хвилює, що ліки можуть знадобитися на вихідних, коли зв’язок з сімейним лікарем може бути ускладненим. 

Ви просто не уявляєте, який сильний біль доводиться терпіти при нападі мігрені. Її передбачити неможливо. Біль може з’явитися раптово на вихідних, де мені шукати лікаря? Навіть якщо вдасться видзвонити, чи зможе він оперативно оформити рецепт? - запитує тернополянка Ольга. 

Черга у аптеці на вул. Лучаківського

Люди, які стояли в черзі, розповіли журналістці Терену, що хочуть мати певний запас ліків, які знадобляться, як “швидка допомога”, приміром, від зубного болю чи підвищеного тиску. 

Я погоджуюся з тим, що самолікуванням краще не займатися і нічого не маю проти звернення до медиків і придбання ліків за рецептом. Але ж ви розумієте, іноді одна таблетка може надзвичайно врятувати ситуацію, - каже одна з жінок у черзі.

Також волонтери вже піднімають питання про закупівлю ліків для військових, яка з 1 квітня буде практично паралізована. 

Як повідомляють у МОЗ, рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, ви зможете, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Нагадаємо, тільки за рецептом тепер можна буде придбати деякі знеболювальні і жарознижувальні, гормональні, протиалергічні і «серцеві» препарати.

Читайте також: Аптечні зміни з 1 квітня: які ліки можна буде придбати за е-рецептом.

До слова, під кінець дня 31 березня нову інформацію щодо рецептів повідомив на своїй фейсбук-сторінці народний депутат України Ігор Фріс. 

Щойно підписав законопроект авторства Максима Бужанського щодо скасування рецептів для того, що було не обов’язковим до 1 квітня. На час дії воєнного стану і 3 місяці по його припиненню або скасуванню. Не накуповуйте тих ліків.
Прошу. Приймемо на першій сесії, - йдеться у дописі. 

Фото Терену


Вибір читачів за тиждень

Відео