Віра Олександрович

У Тернопільській міськраді зіграли трагікомедію, у головній ролі - Ігор Турський (відео, фото)

- Сьогодні Ігор Турський такий популярний, що я вже готовий у нього після сесії автограф взяти, - іронізує під час сесії міської ради депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула.

Власне, це був не єдиний подібний коментар, що прозвучав 19 серпня через безпрецедентну ситуацію, що склалася на засіданні. У зал прийшли відразу кілька жителів Тернопілля, причому зі скаргами на одну й ту ж людину – депутата-свободівця Ігоря Турського. Що цікаво, їм слово дали першими і без будь-яких перешкод. Навіть в сесійну залу пустили всіх бажаючих, а не окремих представників, як це бувало раніше. Це, а ще чимало інших фактів підштовхнули решту депутатів до висновку у «замовності» події.

unnamed (6)
unnamed (6)

Заступалися депутати із різних фракцій

Напередодні, 18 серпня, Ігор Турський відзначив день народження. Попри свято, відразу на кількох місцевих Інтернет-ресурсах з’явилися публікації однакового змісту про начебто незаконні дії депутата. І це був не перший «бруд», який вилили на пана Турського після того, як він почав активно висловлювати свою позицію з тих чи інших питань.

Додамо, такі можливості депутат має, адже 5 років відпрацював секретарем міської ради 6-го скликання, а зараз є головою бюджетної комісії. Комусь це, вочевидь, могло стати поперек горла. Утім, під час усієї трагікомедії, що розігралася у залі на початку сесії, Ігор Турський мовчав. Заступалися за нього колеги, причому із різних фракцій. Чим довели, що вони є доволі згуртованою командою.

Першою до трибуни пішла депутат сільської ради Мшанця Зборівського району. Вона прочитала із аркуша текст, що слово у слово повторював вище згадані статті, синхронно поширені напередодні на декількох місцевих сайтах.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=t0N6uAXp3Zc&feature=youtu.be[/embed]

Представниця громади села заявила, що Ігор Турський вирішив привласнити 10 га пасовища. Мовляв, він разом із цілою низкою тернополян, які не мають жодного прямого стосунку до села, подав заяви у сільську раду і обласне управління Держгеокадастру. Загалом у Тернополі претендентів на 28 га пасовища знайшлося аж 14 осіб. Серед них - депутат Турський із п’ятеро його родичів.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=2Ildc82zQxY&feature=youtu.be[/embed]

Проблема, за словами жінки, існує із 1 квітня 2016 р. Усі питання, на думку мешканців Мшанця, у Держгеокадастрі, уже вирішені, тому селянам сказали, що вони нічого вдіяти не зможуть.

- Пан Турський, очевидно, вступив у зговір із працівниками Держгеокадастру і, можливо, із нашим сільським головою, - додає депутатка. - Громада села Мшанець вимагає, щоб ви вплинули на свого колегу і дали його діям публічну оцінку.

Селяни, які були у залі, доповнювали слова жінки своїми коментарями. Стверджували, що будуть відстоювати свої права на землю і надалі.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AdkaPrdhjlo&feature=youtu.be[/embed]

«До сільської ради не дійшло, що треба поспілкуватися із ним?»

Реакція однопартійців Ігоря Турського із ВО «Свобода» була миттєвою.

- Турський як будь-який українець має право написати заяву на отримання землі. Ви мали б не сюди іти, а розбиратися із тими чиновниками, які дають дозволи, підписують накази на виділення землі, - наголошує свободівець Роман Навроцький. – До того ж, ми знаємо, хто замовляє ці всі матеріали проти нашого колеги. Але на нас не діє та психотропна речовина, що в мозку цих людей.

Під час дискусії виявилося, що селяни із Мшанця зверталися в обласне управління Держгеокадастру, писали скарги навіть у Київ, але не робили спроб особисто зустрітися із Ігорем Турським. А він – людина публічна: номер мобільного є на сайті міської ради, як депутат – постійно проводить прийоми громадян.

- Якщо ви дізналися, що на вашу землю претендує громадянин і виявилося, що він - депутат міської ради, то до сільської ради не дійшло - поспілкуватися із ним? – запитує Іван Сороколіт. – Ви ж могли самі вияснити його позицію. А тепер видається, що вас просто використовують.

unnamed (4)
unnamed (4)

Захищати пана Турського відразу кинулися й інші депутати.

- Як людина, яка має стосунок до медіа-простору в Тернополі, скажу: мене насторожує, що ця стаття слово в слово вийшла відразу на кількох сайтах, - зауважує голова фракції Об’єднання «Самопоміч» Андрій Грицишин. - Причому, на 4 чи 5 сайтах, які відомі, як такі, що розміщують «заказуху» за гроші. Як на мене, хтось за це заплатив.

Депутати були в шоці від заяви Олега Майструка

Роман Навроцький, не стримуючи емоцій, радив селянам «ночувати» у Держгеокадастрі, адже у міській раді Тернополя їхню проблему вирішити неможливо. До дискусії врешті долучився секретар міської ради Віктор Шумада. Він розповів, що просто із залу засідань зателефонував у Головне управління Держгеокадастру в області.

- Жодних дій щодо вашої ніхто надалі не буде вчиняти. Можете не хвилюватися! Мене тільки що запевнили, що все вирішиться на вашу користь, – розповідає Віктор Шумада. - З іншого боку, хочу підтримати колег, бо безпрецедентна велася кампанія проти депутатів. Зачепило представників різних фракцій. Ми востаннє спостерігали стільки «чорного» піару ще перед міськими виборами.

unnamed (2)
unnamed (2)

Коли цей конфлікт начебто вичерпався, до трибуни вийшов сором’язливий чоловік, який заявив, що 20 років є підприємцем, і саме… Ігор Турський перешкоджає його діяльності. Залом прокотилася хвиля сміху. Депутати були в шоці від заяви Олега Майструка.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3isYAEpj2ss&feature=youtu.be[/embed]

unnamed (3)
unnamed (3)

За словами годинникаря, у нього хочуть забрати ділянку, де стоїть павільйон. І причина, мовляв, саме в інтересах… того самого Ігоря Турського. Проте, уже за кілька хвилин депутати у самого підприємця з’ясували: пан Майструк мав продовжити право на оренду землі ще навесні, бо його попередній договір закінчувався 30 червня. Це підтвердив і начальник відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр. Отже, на заваді підприємцю став… Закон. Він не дозволяє розміщувати МАФ у пішохідній зоні. Виявилося, що і новообраний голова земельної комісії міської ради Андрій Шкула проаналізував усю документацію підприємця і теж дійшов висновку, що продовживши договір оренди неможливо. Адже наразі павільйон «заходить» за червоні лінії на вул. Шептицького. Отже, він – незаконний.

unnamed
unnamed

- Але ж я справно продовжую сплачувати орендну плату за свою ділянку, - розгубився пан Майструк. – Я – інвалід, мені треба сім’ю годувати, дітей. Демонтують кіоск пана Майструка найближчим часом

Причому тут Ігор Турський – не зрозуміло. До того ж, із депутатом Олег Майструк ніколи особисто не спілкувався. А на тлі попередньої ситуації із Мшанцем присутні у залі зробили цікавий висновок: йдеться про наклеп на їхнього колегу.

- Вас не насторожує те, що ви не поцікавилися справою у депутата, а одразу прийшли на сесію? Це - риторичне запитання, - каже Іван Сороколіт. – Ролик, у якому ви знімалися і робили заяви, порочить честь і гідність нашого колеги-депутата. А це – уже кримінальна відповідальність!

unnamed (5)
unnamed (5)

Виявилося, що автором ролика був Олексій Станько – громадський активіст, відомий своєю скандальною поведінкою. Чоловік був присутній на сесії і підтвердив, що саме він відзняв сюжет про Ігоря Турського і його нібито «наїзд» на годинникаря. Відтак, депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка запропонував звернутися до начальника управління Національної поліції із дорученням: розслідувати факт поширення завідома неправдивої інформації про міського депутата.

unnamed (7)
unnamed (7)

- Чоловік сам тут зізнався, що працює незаконно, - пояснює пан Зелінка. – Окрім того, відверто звинуватив нашого колегу Ігоря Турського у злочинних діях. Йдеться про порушення закону «Про статут депутатів місцевих рад».

Ініціативу свого колеги депутати підтримали практично одноголосно. Крім того, запропонували виконавчим структурам міської ради демонтувати кіоск пана Майструка найближчим часом. І це стало крапкою у трагікомедії, що розгорнулася перед очима присутніх на сесії, а також численних глядачів прямої трансляції засідання. Як кажуть, далі буде…

Про те, що також відбулося на цьому засіданні, «Терен» писав ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео