Ростислав Фук

У тернопільській лікарні провели першу операцію з використанням високоточного мікроскопа

За допомогою мікроскопа, який збільшує в 14 разів, вдалося видалити пухлину спинного мозку

Першу операцію з використанням високоточного німецького мікроскопа «Tivato 700», Zeiss провели днями в Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні. Про це повідомили на фейсбук-сторінці лікарні.

51-річний пацієнт – військовослужбовець, який потрапив до лікарні та перебував на стаціонарному лікуванні з приводу неврологічної симптоматики (больові відчуття, проблемна хода). Під час лікування в стаціонарі лікарі виявили в нього пухлину спинного мозку.

Прийнято рішення щодо проведення малоінвазивного оперативного втручання: видалення пухлини спинного мозку. Доступ здійснено через невеликий розріз (3 см.) на рівні II грудного хребця, всі маніпуляції - під контролем операційного мікроскопа Переваги даного виду оперативних втручань: малотравматичність, сприятливий прогноз, швидке відновлення, – йдеться в повідомленні.

На наступний день після операції: стан пацієнта був стабільний, зараз він впевнено стоїть на ногах, самостійно ходить.

Нагадаємо, цей мікроскоп лікарня нещодавно придбали Медичні закупівлі України у межах президентської ініціативи United24. Його вартість – 7 535 963 гривень.

Як зазначають у лікарні, головні особливості  мікроскопа – це освітлення операційного поля, що регулюється та фокусується під будь-якими кутами.

Під час оперативного втручання зображення виводиться на окремий монітор і це дає можливість злагоджено працювати всій операційній бригаді, у разі необхідності - швидко та чітко реагувати на будь-які ситуації.

Автофокус дозволяє без ручного керування налаштовувати чіткість зображення та має можливість запису перебігу втручання.

Фото Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео