Олег Снітовський

У Тернополі бельгійський вівчур вірно служить Україні (фото)

заставка (Copy)

Історія про собаку, яка може те, що не можуть інші.

Рівно 230 років тому, узимку 1788 –го, Бонапарт Наполеон писав одному зі своїх командувачів у Єгипті: «В Олександрії повинно бути безліч собак, які здатні нести добру службу на ваших заставах». Таким чином, перше згадування про службових собак належить саме цьому періоду.

А 110 років тому уперше службові собаки стали застосовувати поліцейські підрозділи бельгійського міста Брюгге. І були це тутешні вівчарки.

Про будні і свята представника цієї породи, який, незважаючи на свій юний вік опанував висоти «собачої служби» - сьогоднішня  розповідь нашого кореспондента з Тернополя.

Життєвий вибір – собака спеціального призначення

Здавалося, він нісся просто на мене. За метрів сто, чорний клубок щосекунди наближався, залишаючи по собі стовп здійнятого снігу. Він летів, мов куля із двома блискучими цятками, які із швидкістю збільшувалися, перетворюючись на два глибоко-темних очища. Рука мимоволі увімкнула диктофон і одразу ж пристрій зафіксував репліку молодшого інспектора-кінолога, старшого сержанта поліції Тернопільського кінологічного центру Миколи Крайника, який супроводжував мене того дня. – Не переживайте, він зараз зупиниться. - І дійсно, різкий жест рукою і собака, буквально за два-три метри від нас раптово зупинився, мов вкопаний.

r01 (Copy)
r01 (Copy)

Це – Річі, собака особливого призначення, породистий бойовий пес і, водночас, бажаний об’єкт для спільних селфі під час різноманітних показових акцій в Тернополі, де він демонструє своє вміння робити те, що йому дано природою і дресируванням.

- Нам його принесли зовсім маленького, мав 1,5 місяці, - каже Микола Крайник, тримаючи за поводок свого підопічного. – Спочатку ним займався мій колега – Володар Машталєр, а потім – я, - додав кінолог.

- З огляду на те, що Річі має майже «арійське» коріння, цікаво, яким би виглядало його «досьє», скажімо, з аналогом із тим, про яке ми дізнавалися із відомого кіно серіалу 70-х років, - звертаюсь до свого співбесідника. І він, усміхаючись, лаконічно розповів про свого улюбленця – Річі.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Середнього росту, сильний і з хорошою мускулатурою та міцною тілобудовою. Висота у загривку до 65 см. Довжина корпусу перевершує висоту приблизно на 10%, вага – 45 кг. ГОЛОВА. Клиноподібна, між вухами помірно широка. Лоб при огляді спереду і збоку трохи опуклий. Верхня і нижня щелепи сильно розвинені. Спинка носа пряма, губи сухі, щільно прилеглі, темного кольору. МОЧКА НОСА. Чорна. ОЧІ. Середнього розміру, темні, мигдалеподібні. ВУХА. Стоячі,  однаково спрямовані. ШИЯ. Сильна, з хорошою мускулатурою. КОРПУС. Спина міцна, сильна, з хорошою мускулатурою. Груди помірно широкі. КІНЦІВКИ. Прямі, абсолютно паралельні. Лапи округлі, добре зібрані і склеписті, подушечки жорсткі, але не крихкі. Кігті міцні і темного кольору. ТЕМПЕРАМЕНТ. Урівноважений, з міцними нервами, упевнений в собі, абсолютно відкритий, уважний і керований. ПОВЕДІНКА. У зв’язках, що порочать статус породи – не замічений.

r02 (Copy)
r02 (Copy)

Ось таким вийшов у мене, зі слів кінолога Миколи Крайника «службовий портрет» Річі.

Коли собачий ніс – ефективніший детектора

- А почалася його служба із проходження навчання у Житомирському кінологічному центрі. Там Річі отримав відповідний сертифікат і потім приступив до того, чого навчили його, а ми проводжуємо дресирувати тут, в Тернополі, - каже  Микола Крайник. - А спектр завдань досить широкий. Це і пошуки наркотиків, вибухових речовин, зброї, боєприпасів, валюти, інших видів контрабанди.

- Тобто, це ті ділянки, де  Річі працює набагато ефективніше технічних детекторів?

- Так, але ми завжди пам’ятаємо, що хоча Річі - спецiально підготовлений собака і дехто порівнює його із цiнним, надчутливим приладом, це не «технiчний засіб», не машина, а жива iстота зі своїми фiзiологiчними та емоцiйними потребами. Тому для того, щоб він працював з максимальною вiддачею, Річі, як і кожен службовий пес, повинен отримувати життєво необхiдний збалансований корм, вiдпочинок, догляд та тренування, - розповідає молодший інспектор-кінолог Микола Крайник.

Від АТО – до затримання злочинців та пошуків вибухівки та зниклих людей

Отже, діапазон «діяльності» Річі -  досить обширний – від участі в бойових операціях на Сході України, до затримання злочинців, пошуків зниклих осіб, захованої зброї та вибухівки.

- Кілька разів Річі був у зоні бойових дій. Успішно «відпрацьовував» завдання, про які детально я не маю права говорити. Скажу лише, що Річі брав участь у понад 20 різнопланових операціях. І завжди справлявся з тим, що від нього вимагалось. У Річі гострий нюх, тонкий слух, хороший зiр, він швидко бігає, витривалий і спритний. Тобто, має ті якості, які допомагають йому спішно  нести службу в бойових умовах. Успішно працювали у Сєверодонецьку на блок-постах, у Сватовому, Лисичанську. Спав разом і солдатами у бліндажах, ділив з ними, як кажуть «весь тягар військової служби». Навіть був такий один випадок, що до нас з місцевої поліції хлопці звернулися допомогти відшукати пенсіонерку, яка зникла кілька днів тому. І Річі з цим справився на відмінно», - розповідає кінолог Микола Крайник.

А ще в Тернополі Річі не раз доводилося брати участь у пошуках мін чи вибухівок у «замінованих» будівлях. На щастя, згодом, після того, як Річі ретельно досліджував той чи інших об’єкт, виявлялося, що такі повідомлення зловмисників були хибними. Запитую, що потрібно для того, аби такі собаки як Річі на всі сто відсотків справлялися із своїми завданнями?

- Безумовно, осмилені, системні дресирування, це дуже важливо.

А ще – основою здоров’я, довголіття та гарної фізичної форми собак є повноцінна збалансована годівля. Але я, контактуючи з Річі, переконався, що найголовніше, – службовий пес має бути дуже прив’язаним до господаря, розуміти його часом інтуїтивно, водночас, він повинен мати здатність самостійно приймати рішення. Адже службова собака працює як невід’ємна частина свого наставника, але, разом з тим, має бути в міру самостійним, не оглядаючись постійно на господаря, ніби звіряючись, чи правильно все робить, або ж усім своїм виглядом запитуючи  – «що робити далі?», - каже кінолог.

Короткий перепочинок і після нашого спілкування, Микола Крайник відпускає поводок, даючи Річі відповідну команду. За мить, той вже розрізає снігову завісу і несеться засніженим узліссям на території Тернопільського кінологічного центру, де відбуваються тренування.

Ото помчав, як вітер здійнявся, молодий, любить бігати, - коментує кінолог. -Й уточнює, що в собаки 15 лютого день народження. – Три роки виповнилось, так що, дав йому у той день кілька конфет, - він це любить, - усміхається кінолог.

…У день Стрітення, коли зима зустрічається із весною, ось тут, на цій галявині, коли не було ніяких спецзавдань, вони зустрлися - Річі та його наставник, молодший інспектор-кінолог, старший сержант поліції Микола Крайник, з рук якого вірний пес і отримав зігріту у руках друга цукерку. Бо це ж все таки день народження. Щось солодке та й має бути в цей день у раціоні породистого бельгійського вівчура, собаки особливого призначення – Річі, який у Тернополі вірно служить Україні…

r03 (Copy)
r03 (Copy)

r04 (Copy)
r04 (Copy)

r05 (Copy)
r05 (Copy)

r06 (Copy)
r06 (Copy)

r07 (Copy)
r07 (Copy)

r08 (Copy)
r08 (Copy)

Фото – автора та Миколи Крайника

Вибір читачів за тиждень

Відео