Віра Олександрович

У Тернополі буде новий сквер, а забудовнику запропонують компенсацію (фото, відео)

Кійко

Справжній сквер планують облаштувати на вулиці Слівенській. За поновлення права на оренду цієї території товариству «Тернопільбуд» на сесії Тернопільської міської ради 7 лютого були лише 4-ро депутатів із 34-х зареєстрованих.

Нагадаємо, це засідання проходило у модному нині турборежимі: за 4 години політики розглянули майже 200 питань і заслухали представників громадськості. Група тернополян прийшла до сесійної зали саме через зелену зону між вулицями Слівенською, Монастирського і Малишка.

Карта
Карта

Варто нагадати, що забудовнику передали ту землю в оренду ще за часів мера Богдана Левківа, тобто на початку 2000-х, через перенесення високовольтної лінії (ЛЕП). Тож там давно мала «вирости» багатоповерхівка, але щось у фірми Василя Лила не склалося. Натомість на минулій сесії міської ради депутати вилучили ту ділянку із переліку таких, право на оренду яких можна було набути автоматично.

Депутати1
Депутати1

За пропозицією Тараса Серетного, 7 лютого це питання поставили на голосування окремо.

- Ця проблема тривалий час не розв'язується і при цьому дуже турбує людей, тому прошу всіх голів фракцій висловити свою позицію, - запропонував депутат.

Більшість представників фракцій висловилися про те, що забудовувати спірну територію не варто. Натомість у необхідності відшкодування забудовнику були впевнені не всі. Мовляв, це – приватний бізнес, ми ж не допомагаємо кожному підприємцю, який не зміг втілити свої плани.

[embed]https://youtu.be/Pg91zygzuYo[/embed]

Дали слово і місцевим мешканцям. За словами тернополянки Жанни Кійко, без відповідного рішення ради підприємець будь-коли може забудувати територію, яку тернополяни вважають зеленою зоною. І навіть акції протесту та толоки у цій місцині не допоможуть. Коли ж мешканка будинку на вул. Слівенській, 11 побачила результат голосування, то щиро зраділа.

- Ми вам дуже вдячні, що ви підтримуєте людей, які хочуть мати біля своїх будинків зелену зону, а не чергову забудову, - зауважила Жанна Кійко.

Зауважимо, тернополянка – представник будинкового комітету вул. Слівенської, 11, тому принагідно з трибуни підняла і питання незавершеного ремонту у дворі за цією адресою. За словами пані Кійко, підрядник не виконав упоряджувальних робіт і залишив після себе безлад. Міський голова Сергій Надал дав доручення управлінню ЖКГ розібратися у цій справі. Оскільки вирішення питання із забудовником залишилося відкритим, мер принагідно запропонував створити депутатську комісію, яка до наступної сесії повинна вирішити, яку компенсацію запропонують «Тернопільбуду» замість тієї ділянки, де буде сквер. Розібратися депутатам, на думку міського голови, необхідно і з тим, що далі робити у новому сквері, тобто – із його облаштуванням.

Депутати2
Депутати2

«Так, ще можливі судові рухи з боку орендаря, але я вірю в те, що на Слівенській буде зелена зона! Окремий респект місцевим мешканцям, які зібрали понад пів тисячі підписів, прийшли на сесію, озвучили своє бачення про сквер», - згодом написав у соціальній мережі «Фейсбук» депутат Андрій Шкула.

До речі, на 46-й сесії ухвалили чимало цікавих рішень. Про це читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки, а також зі сторінки Андрія Шкули

Вибір читачів за тиждень

Відео