У Тернополі експерти розповіли про фейки та російську пропаганду (фото)

У тернопільському Центрі науки вчора, 26 червня, розповіли про те, як не піддаватись впливу фейкових новин та вберегти себе й оточення від згубного впливу пропаганди у ЗМІ як України і регіону, так й іноземних видань.

Авторка та співзасновниця проекту Stopfake Ольга Юркова розповіла присутнім із власного досвіду, як протистояти фейкам і дезінформації. До слова, проекту вже 4 роки, за цей час було спростовано 3000 новин, сайт виріс до 11-ти мовних версій, на Ютубі лекції отримали понад 3 млн. переглядів, на дану тему командою проведено 10 000 тренінгів.

IMG_8216
IMG_8216

- Російська пропаганда - це система. За основу беруть трошки правди, трошки брехні і відвертої вигадки - так народжується фейк, спрямований на пропаганду, - переконує медіатренерка, журналістка.

Серед інших сьогодні висловлювались: дослідниця, журналістка і перекладач, авторка «Катинських медитацій» Світлана Філонова; заслужений журналіст України, ген. директор ТV-4 Юлія Винокур, директорка школи правового ліцею #2, медіатренерка Інна Іванюк, політичний експерт і журналіст Ярослав Чорнозуб, викладач із інформаційної безпеки у ТНЕУ Руслан Шевчук, директор ІТ-компанії Сергій Кутузов.

IMG_8221
IMG_8221

У просторі тернопільської і всеукраїнської журналістики експерти у ході обговорень виявили, що пропаганда є і внутрішня, це, наприклад, гіперболізовані цифри реформ, статистик. У Тернополі це останнім часом стосувалось теми ромів, Київ-Прайду та ДТП за участю нігерійського студента, де заголовки акцентували увагу на національності, поглядах.

image_123923953
image_123923953

Вирішити проблему медіаграмотності варто, зазначають експерти, ще з підліткового віку, коли формується світогляд та бачення новин. Тож, якщо такий курс з‘явиться у школі, ми оминемо ризику повторення «зелених чоловічків» у Криму, та «жорстоких бандерівців» на Сході.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео