Ілона Хомів

У Тернополі курсує тролейбус з реальними історіями сучасного рабства (фото, відео)

Також у тролейбусі можна знайти  інформацію про те, як вберегти себе від торгівлі людьми та куди звертатися за допомогою

Брендований тролейбус з реальними історіями сучасного рабства курсує вулицями Тернополя. Також тут розміщена інформація про те, як вберегти себе від торгівлі людьми та куди звертатися за допомогою. Інформаційну кампанію «Тобою скористалися» запровадили у громадському транспорті 10 міст України, а також у потягах інтерсіті.  Про це повідомили під час пресконференції у Тернопільському пресклубі 21 травня. 

Шість місяців незвичайний  тролейбус їздитиме Тернополем і впродовж цього часу змінить маршрут на номер «10», «2» та «5».  Транспорт обклеєний фотографіями людей, які постраждали від будь-якого виду насильства. Такі зображення спонукають пасажирів до аналізу власного життя. Якщо у людини був такий травматичний досвід, представники ГО ТМЖК “ Відродження нації” радять негайно звернутися за допомогою, зателефонувавши на безкоштовну “гарячу лінію” за номером 527 або 0800505501 чи скористатися електроними консультаціями на сайті www.527.org.ua або у телеграм-боті t.me/SefeMigrationBot. Після звернення постраждалим готові надати психологічну, юридичну та фінансову допомогу. 

За період повномасштабного вторгнення ризик стати жертвою експлуатації стрімко зріс. У період із 1 січня до 31 грудня 2023 року Міжнародна організація з міграції (МОМ) виявила та надала допомогу 374 постраждалим від торгівлі людьми, з яких 23% – вимушені переселенці. Загалом в Україні за останні 23 роки понад 20 тисяч постраждалих від торгівлі людьми отримали комплексну допомогу відповідно до своїх індивідуальних потреб, – розповідає заступниця начальника управління-начальниця відділу організації надання соціальних послуг управління соціальної роботи, сімейної та гендерної політики, протидії торгівлі людьми обласного Департаменту соціального захисту населення Уляна Ярощук. 

Найпоширеніші шляхи втягнення в ситуацію торгівлі людьми, згідно з внутрішньою статистикою МОМ за 2023 рік: через знайомих чи під час громадських заходів, у ході переміщення на маршруті міграції, через онлайн рекламу, на робочому місці, через соціальні мережі. 

Тернопільський обласний центр соціальних служб проводить вебінари онлайн та офлайн з навчання працівників у громадах з питань соціального захисту, щоб вони були достатньо обізнані у своїй роботі та знали шляхи виходу із таких ситуацій, – зазначає заступник директора Тернопільського обласного центру соціальних служб Богдан Рокочий.

Представники ГО ТМЖК “Відродження нації” закликають бути обережними та звертатися за допомогою в разі виникнення такої потреби.

Коли шукаєте допомогу чи роботу звертайте увагу на такі тривожні сигнали: неофіційне працевлаштування; психологічний тиск та маніпуляції; відмова показати документи, що підтверджують особу чи організацію; нереалістично висока зарплата; вимога віддати паспорт, телефон чи інші особисті речі; відсутність детальної інформації про місце перебування.

Щоб не потрапити в трудове рабство, треба влаштуватися на роботу тільки офіційно та ретельно аналізувати всі пункти, – наголошує заступниця директора Тернопільської філії Тернопільського обласного центру зайнятості Галина Приступа.

Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео