Тамара Коблик

«Досі пам’ятаю присмак радіації в роті», - ліквідатор про події на ЧАЕС (фото)

Ліквідаторів аварії на ЧАЕС нагородили грамотами від обласної військової адміністрації та почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ «За сприяння війську»

До річниці від дня аварії у Тернопільській ОВА відбулось нагородження ліквідаторів аварії. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ «За сприяння війську» нагородили Ващука Сергія, який від початку повномасштабного вторгнення займається волонтерською діяльністю та допомагає у будівництві укриттів на фронті.

Грамотою Тернопільської ОВА нагородили ліквідаторів аварії на ЧАЕС Бицку Зіновія, Погостнову Валентину, Давиду Марію, Газилишина Богдана та Демянчика Петра.

Читайте також: «Були завдання і безпосередньо на даху станції», - тернополянин про ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС (відео)

Це ліквідатор Зіновій Бицка. 

Коли відбувся вибух на Чорнобильській АЕС йому було 33. Загін молодих хлопців з Тернопільщини одразу відправили на порятунок населених пунктів поблизу АЕС. 

Їм дозволяли одягати засоби захисту лише на під’їзді до АЕС.

Його робота у Прип’яті полягала в очищенні територій від радіоактивного бруду. Уражено було все… одяг, машини, рослини. Він досі пам’ятає присмак радіації в роті, це наче була суміш цементу й піску.

Самопочуття від перебування на території АЕС погіршувалося вже через декілька хвилин, - розповідає  Зіновій Бицка.  

Хтось помирав, але про це говорити в голос було заборонено. Спеціальний батальйон пожежної охорони буквально «гасив» радіацію. 

Жертвуючи своїм здоров’ям чоловік спускався до хімічного блоку, де рівень радіації перевищував норму у тисячі разів. 

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео