У Тернополі обговорили запрошення на вибори після смерті, проблеми реєстру виборців та листівки-нагадування

Для того, щоб вибори на Тернопільщині проходили чесно, громадські організації області створили брошури-нагадування про те, що варто пам’ятати йдучи на голосування.

Разом з оголошенням результатів перших днів створення меморандуму «За прозорі та чесні вибори», брошури для виборців представили загалу, щоби жителі області були краще проінформовані у виборчому процесі.

- У них людей запрошують брати участь у виборах, обґрунтовують чому їх участь в голосуванні важлива і що потрібно зробити до часу голосування. Наприклад, перевірити себе у списку виборців, як змінити місце голосування. Також розробили листівку-нагадування для волонтерів, які будуть спостерігачами на майбутніх виборах, - зауважує координатор коаліції «За прозорі та чесні вибори» Іван Марчук.

2
2

До слова, кожен громадянин до 25 березня мав перевірити себе у списку виборців, аби виправити неточності або додати відсутню інформацію. Проте, якщо складається ситуація, коли інформація про виборця все ж відсутня, можна діяти наступним чином: дізнатися номер виборчої дільниці, заповнити позовну заяву, зробити дві копії позову і паспорта (на кожній написати «згідно з оригіналом» та поставити дату, підпис), підписати позов та подати у місцевий суд. Це можна робити особисто і за допомогою поштового листа, але до 29 березня.

- Та все ж найбільше проблем у нас виникло із реєстром виборців. Згідно з даними, які ми моніторимо, молодь, яка голосує вперше, і деякі люди не знайшли себе у реєстрі. Недосконалість реєстру приводить до того, що приходять запрошення до участі у виборах людям, які померли 10 років тому, - наголошує пан Іван Марчук.

3
3

Окрім того, багато повідомлень про порушення виборчого законодавства надходили щодо розміщення передвиборної реклами на зовнішніх носіях без вихідних даних.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео