Євгенія Цебрій

У Тернополі розпочався суд над братами-Козаками, підозрюваними у присвоєнні благодійних коштів для ЗСУ (фото)

На лаві підсудних також опинилася вагітна дружина одного з підозрюваних волонтерів

Суд над відомими братами-волонтерами Іваном та Андрієм Козаками розпочався у Тернополі. Підготовче засідання відбулося 22 серпня у Тернопільському міськрайонному суді. Головуючий суддя Тарас Багрій.

Разом з підозрюваними на лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака. Їй інкримінують цю ж статтю, що і братам. Однак запобіжний захід підозрюваній, яка перебуває на останніх місяцях вагітності, не обирали через відсутність ризиків. Тим часом Андрій та Іван Козаки вже три місяці перебувають під вартою у слідчому ізоляторі. Суд визначив для них альтернативу застави - по мільйону гривень кожному, однак підозрювані її не сплатили. 

На лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака

Нагадаємо, Козаків підозрюють у привласненні мільйонів благодійних коштів для ЗСУ.  Братів затримали 11 травня. За версією слідства, чоловіки збирали кошти на ЗСУ, половину з яких привласнювали собі. За зібрані на підтримку військових з початку війни добровільні пожертви громадян придбали для власного використання автомобілі Range Rover та Audi - Q5, а також мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності на загальну суму понад 2 мільйони гривень. 

Підозрюваним загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за частиною 2 статті 201 Кримінального кодексу України (незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану).

До суду прийшла чимала група підтримки підозрюваних

Під час обрання запобіжного заходу у травні підозрювані свою вину заперечували. Вони запевняли,  що жодної копійки не привласнили, що багато допомагали бійцям. Зокрема, купували і відправляли у «гарячі точки» автомобілі, тепловізори, квадрокоптери. А також представили суду десятки грамот та подяк від різних військових частин, в тому числі і від керівництва Тернопільської області. За словами волонтерів, вони доставили на передову 21 машину і ще 5 збиралися відправити, але їх арештували. 

Підготовче засідання відклали до 29 серпня, оскільки один із захисників, який тільки вступив у справу, попросив суд дати йому час для ознайомлення з матеріалами. 

Фото Євгенія Цебрій

Вибір читачів за тиждень

Відео