Ростислав Фук

Керівників благодійного фонду з Тернопільщини підозрюють у привласненні коштів для ЗСУ

Підозрюваним загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Половина суми - на потреби військових, решта - у власні кишені: в такій пропорції розподіляли кошти керівники одного із благодійних фондів Тернопільщини. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

За його словами, двоє братів з Чернівецької області півтора року тому створили в Тернополі благодійну організацію. Спершу справи йшли не дуже вдало, але з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну на рахунок фонду кошти почали приходити в значно більшому обсязі. Всього за час воєнного стану вони зібрали майже 13 мільйонів гривень.

До роботи благодійної організації залучили ще чотирьох осіб, серед яких батько засновників та дружина одного із них.

Про людське око діячі витратили приблизно половину зібраної суми на закупівлю необхідних речей для військових. Для підкріплення довіри вони показували фото закуплених товарів та відправку їх на фронт. Але більшою частиною зібраних коштів «благодійники» розпоряджалися по-своєму. Наприклад, придбали елітні позашляховики, накупили ювелірні вироби та дорогі мобільні телефони, – каже Ігор Клименко.

Карний розшук поліції Тернопільської області затримав двох організаторів. Слідчі під процесуальним керівництвом обласної прокуратури документують усі факти незаконної діяльності групи.

Під час обшуків з помешкань підозрюваних вилучили 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень. Ще понад 5 млн гривень знаходяться на особистих банківських картках, які наразі заблоковані.

Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ, – розповів поліцейський.

Чоловікам загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за частиною 2 статті 201 (незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану) Кримінального кодексу України.

На жаль, такі безчесні люди трапляються. Але це не означає, що потрібно перестати довіряти волонтерам та благодійним фондам. Ваша допомога надзвичайно важлива. Але переказувати кошти варто лише перевіреним людям та організаціям. Якщо ж ви сумніваєтеся у порядності окремих волонтерів чи штабів, звертайтеся до Національної поліції України. Ми обов’язково перевіримо, - наголошує Ігор Клименко.

Під час обшуків з помешкань підозрюваних вилучили 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень

Нагадаємо, днями поліція викрила неповнолітнього киянина, який організував у Тернополі «бізнес» з організації виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Клименка

Вибір читачів за тиждень

Відео