Віра Олександрович

У Тернополі вимагають заборонити ОПЗЖ і «Партію Шарія» (фото)

Грицишин1

Депутати Тернопільської міської ради обурені діяльністю політичних сил, що загрожують територіальній цілісності і суверенітету України. Про це вони заявили на сесії сьогодні, 5 березня. 

Нагадаємо, це засідання було багатим на політичні звернення. Так, спершу депутати висловилися на захист українських патріотів. Згодом говорили про небезпеки для української мови і колабораціонізм. Ба більше, підтримали звернення про напрацювання законодавчої бази для можливості проведення місцевих референдумів.

Сесія3
Сесія3

Окреме звернення на цьому засіданні озвучив і представник партії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» Андрій Грицишин. У ньому йшлося про заборону діяльності політичних сил, що загрожують територіальній цілісності і суверенітету України. Відправити такий документ депутат просив Президенту Володимиру Зеленському, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову і секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олексію Данілову.

Повний текст звернення оприлюднили на сайті міської ради. У ньому, зокрема, йдеться (цитуємо): «…представники цих політичних сил (“Опозиційної платформи — за життя” і “Партії Шарія” – прим.) продовжують свою деструктивну діяльність, користуючись недоліками законодавства та складною соціально-економічною ситуацією, викликаною пандемією коронавірусу, намагаються спровокувати в країні політичну нестабільність. Нав’язати Україні московський сценарій закінчення війни, що передбачає відмову від своєї ідентичності, втрату контролю за своїми територіями. Такі дії прямо суперечать Конституції України, підривають суверенітет Української держави, ставлять під загрозу незалежність України…».

Грицишин2
Грицишин2

Противників цього рішення у залі не знайшлося. Депутати дали 38 «за». Результат голосування за інше політичне звернення не був настільки чітким. Текст, озвучений з трибуни представником «Європейської солідарності» Романом Навроцьким, підтримали 39 політиків, але двоє все-таки були «проти».

Навроцький
Навроцький

Що цікаво, актором звернення депутатів Тернопільської міської ради до Президента і Верховної Ради щодо вимоги створення Тимчасової слідчої комісії для розслідування витоку інформації із захоплення «вагнерівців» був Віктор Овчарук. Він запропонував такий текст. У цьому документі, зокрема, йдеться (цитуємо): «…слідчі органи відповіді поки що не дають. Дивує позиція окремих фракцій, включаючи, перш за все, монобільшість, що це питання - не на часі. Не кажучи вже про те, що були застосовані  відповідні парламентські інструменти для пригальмовування процесу створення ТСК. Саме тому ми, депутати Тернопільської міської ради, вимагаємо скликання позачергового засідання сесії Верховної Ради з єдиним питанням порядку денного – розглядом проекту Постанови про утворення ТСК із питань розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів можливих протиправних дій посадових осіб щодо витоку інформації про спецоперацію із захоплення вагнерівців…».

До речі, на сесії ухвалили чимало господарських питань і заслухали багато звітів, у тому числі – сільських голів і очільників поліції. Йшлося цього дня і про виконання міських програм тощо. Докладно про це на «Терені» читайте згодом.

Фото із трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео