Орест Сарматський

У Тернополі є рідкісна монета з жовто-блакитним серцем

moneat03

Сьогодні Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету “Україна починається з тебе”, що присвячена волонтерській діяльності в Україні.

monta02
monta02

В анотації до випуску монети говориться, що волонтерський рух в Україні об’єднав суспільство, створивши дієву мережу громадських ініціатив та об’єднань, які взяли на себе вирішення найгостріших та найбільш невідкладних проблем країни у складний для неї час. Монета присвячена саме волонтерській діяльності в Україні, небувалий розмах якої припадає на час подій Революції гідності та початок військового конфлікту на сході України.

Волонтерство - це прояв здатності до консолідації, суспільної відповідальності, гуманізму та служіння народові.

На аверсі монети на дзеркальному тлі стилізовано розміщено тризуб – знак княжої держави Володимира Великого, що складається із різновеликих стилізованих сердець, які символізують самопожертву та добродійництво.

monet04-1
monet04-1

На реверсі зображено символічну композицію: у центрі – абрис українського воїна із символічним жовто-блакитним серцем (використано тамподрук), до якого з усіх боків протягнуто стилізовані долоні з серцями, що символізують любов, турботу, опіку, пожертву та доброту.

Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, тираж – 50 000 штук. Художник: Таран Володимир, Харук Олександр,  Харук Сергій, скульптор - Іваненко Святослав.

Коштує монета 38 гривень. Пункт продажу у Тернополі – вул. Грушевського, 6, управління Національного банку в Тернопільській області.

Довідка «ТЕРЕНу».

Нейзильбер — це сплав різних металів. Він не містить срібла і знайшов широке комерційне використання в якості недорогого матеріалу, починаючи з 1800-х років. Він також часто використовується як конструкційний матеріал для оздоблення і медичного обладнання. Інша розповсюджена назва для нейзильберу – нове срібло.

Нейзильбер — це загальна назва для будь-якого сплаву, який має колір срібла. Він зазвичай складається з міді та нікелю та може включати або не включати невелику частку цинку. Рідше сплав може складатися з олова, кадмію, сурми або свинцю. Введена в обіг в 1866 році американська нікелева монета номіналом 5 центів складається з 75 відсотків міді і 25 відсотків нікелю, який надає їй зовнішній вигляд, схожий на срібло. Нейзильбер був вперше відкритий на Далекому Сході на початку XVIII століття. Потім вироби з цього матеріалу почали виробляти в Індії та Китаї. Європейські торговці з великою охотою купували такі товари, щоб потім перепродати їх у себе на батьківщині.

Нове срібло було ідеальним сплавом для використання в процесі гальванізації, завдяки його якостям, міцності, легкості в обробці і сріблястому кольору. Склад був дуже стабільним і недорогим. Тому він і застосовувався для нанесення тонкого блискучого шару на різні поверхні. Це оберігало деталі від передчасного окислення і псування. Нейзильбер також широко використовується в якості основного металу для недорогої позолоти і сріблення ювелірних виробів.

Фото – відкриті джерела

 

Вибір читачів за тиждень

Відео