Віра Олександрович

У Тернополі жорсткіше контролюватимуть ресторани і магазини (фото)

Штаб1

У медичних закладах Тернополя розгорнули 360 ліжок для лікування пацієнтів із COVID-19. Але цього незабаром може не вистачити, бо не тільки відвідувачі, а й навіть продавці та офіціанти дозволяють собі працювати без масок.

Про це йшлося сьогодні, 12 жовтня, під час засідання міського оперативного Штабу боротьби із надзвичайною ситуацією. Принагідно присутні проаналізували стан захворюваності на COVID-19 у Тернопільській міській територіальній громаді (МТГ) і розглянули можливість введення додаткових карантинних обмежень.

Штаб2
Штаб2

Актуальні дані щодо епідемічної ситуації у громаді та заповненості ліжко-місць у медичних закладах міста повідомив начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак. За його словами, 12 жовтня на території Тернопільської громади зафіксували 29 нових випадків COVID-19, 26 із яких – серед дітей. Власне, «Терен» уже давав свіжу статистику захворюваності в області. Зауважимо, 1 летальний випадок за минулу добу зафіксували у Тернополі і 3 – у Тернопільському районі.

- У тернопільських медичних закладах розгорнули 360 ліжок для лікування пацієнтів з COVID-19, у тому числі - 50 передбачені для дітей, - каже Василь Даньчак. - Станом на 12 жовтня у закладах охорони здоров’я перебували 250 хворих на коронавірус, 133 з них – жителі Тернопільської громади і 117 - з області.

На амбулаторному лікуванні, тобто вдома знаходилися 394 особи із підтвердженим діагнозом COVID-19, на самоізоляції – 1056 громадян.

- За попередню добу у нас одужали лише 20 осіб, - додає він. – Додам, практично всі пацієнти, як перебувають на стаціонарному лікуванні у тернопільських лікарнях, - у важкому стані, причому 11 із них підключені до апаратів ШВЛ.

Василь Даньчак зауважив, що нова хвиля епідемії коронавірусної хвороби розпочалася дещо швидше, ніж це прогнозували, і на даний час рівень захворюваності у місті наближається до аналогічного рівня 2020 року. Усе – через штам «Дельта».

Штаб3
Штаб3

- Зважаючи на таку ситуацію, я просив би правоохоронців посилити контроль за роботою закладів торгівлі і громадського харчування, - зауважує міський голова Сергій Надал. – Адже не тільки відвідувачі, а й навіть продавці та офіціанти дозволяють собі працювати без масок.

Тож тернопільські медики вкотре наголосили на важливості отримання щеплення і необхідності обов’язкового носіння засобів індивідуального захисту -респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, у громадських приміщеннях і в громадському транспорті. Не обійтися також без дотримання соціальної дистанції, регулярного і ретельного миття рук із милом, використання антисептиків.

- Нагадую про необхідність дотримання карантинних норм, визначених для регіонів, де встановлено «жовтий» рівень епіднебезпеки, - підсумовує Василь Даньчак.

Даньчак
Даньчак

Він також ознайомив присутніх зі змінами до постанови №1236, якими тепер забороняється: - перебування на вулиці без документів, що посвідчують особу; - самовільне залишення місця самоізоляції та обсервації; - проведення масових заходів із наповненням більш як 1 особа на 4 кв. м або не більш як 2/3 місць; - приймання відвідувачів у кінотеатрах та інших закладах культури із наповненням залів більш як на 2/3 або 50%; - відвідування шкіл, в яких менш як 80% персоналу мають одне щеплення або в яких понад 50% учнів і персоналу перебуває на самоізоляції; - заповнення спортзалів і фітнес-центрів більш як 1 особа на 10 кв. м; - перетин державного кордону іноземцями/особами без громадянства без наявного поліса страхування, негативного ПЛР-/експрес-тесту (за 72 год.)/«зеленого» COVID-сертифіката. У Тернополі наголосили, що всі перелічені обмеження не застосовують у разі наявності у всіх працівників і відвідувачів закладів чи заходів хоча б однієї дози вакцини або чинного (72 год.) негативного результату тесту на COVID-19, крім осіб - до 18 років. Довідка. Щеплення проти COVID-19 наразі отримали 35% дорослого населення Тернопільської громади. Цього – замало для утворення колективного імунітету. Фото і відео зі сторінки Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео