Орест Сарматський

У Тернополі журналісти та громадські активісти почули цікаві факти про лісову галузь краю (фото) 

У Тернополі відбулася пресконференція, яку провів начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко.

Крім журналістів місцевих та всеукраїнських ЗМІ були запрошені керівники лісгоспів та природного заповідника «Медобори», представники громадських організацій області, яких хвилює нинішній стан та майбутнє лісової галузі Тернопілля.

01 (Copy)
01 (Copy)

На початку пресконференції Олег Яремко розповів, що Тернопільська область належить до малолісистих областей України. Лісистість сягає трохи більше 13%. На одного жителя області припадає 0,19 га вкритих лісом земель. Середній вік деревостанів 62 роки, відбувається поступове старіння лісів, що впливає на їх санітарний стан. У лісовому господарстві області створені жорсткі критерії щодо принципів господарювання і вони в повній мірі відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного і ландшафтного різноманіття.

Один із ключових напрямків розвитку лісогосподарської галузі Тернопільщини – лісовідновлення та лісорозведення.

02 (Copy)
02 (Copy)

– Цього року вирощено 5,5 млн штук посадкового матеріалу. 70 відсотків – посадка дуба. Відновлено ліси на понад 360 гектарах, де були колись зруби, висаджено 250 га нових лісів. Щодо нових лісових плантацій, то ми за цим показником – другі в Україні. Ми не тільки поновлюємо насадження, але й розводимо посадковий матеріал, що й передбачено «Програмою розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки», – зазначив керівник лісової галузі області Олег Яремко. 

03 (Copy)
03 (Copy)

– Назву один з показників нашої роботи, показник, який є найкращим в Україні. Так ось, є ділянки, де заготовляють ліс, а є ділянки, де його садять. То у нас цей коефіцієнт посадки лісу до його заготівлі – 1,67. Це – перше місце в Україні. Додам, що за  останні роки виготовили правоустановчі документи на нові землі, це – 37 тис. га земель із 159 тисяч гектарів, які є в наявності, – сказав Олег Яремко.

Зупинився він і на електронному обліку деревини. Мова – про точний облік лісоматеріалів на лісосіках в online режимі за рахунок маркування деревини спеціальними бирками зі штрих-кодом та застосування мобільних електронних пристроїв під час здійснення облікових операцій. Система дозволяє вести електронний облік із приймання, переміщення, інвентаризації та реалізації деревини.

У лісгоспах області запровадили європейський аудит, згідно з яким фахівці оцінюють діяльність лісових господарств. До речі, такий підхід запроваджено лише у кількох областях України.

04 (Copy)
04 (Copy)

– Як я вже казав, ведення лісового господарства здійснюється на основі «Програми розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017-2021 роки». Першочерговим завданням виконання Програми є вирішення проблеми закріплення за лісокористувачами усіх лісів.

Також серед завдань – збільшення лісистості та покращення якісної структури лісових насаджень області, заліснення берегових смуг водойм та створення захисних лісопосадок вздовж автомобільних доріг. Але фінансування цієї програми далеко не таке, як планувалося. Цього року із 3,2 млн. грн. було виділено …125 тисяч гривень, – зазначив Олег Яремко.

Відповідаючи на запитання щодо браконьєрства та охорони лісів від самовільних рубок, начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства  Олег Яремко підкреслив, що охорона лісового фонду та його ресурсів здійснюється єгерською службою користувачів мисливських угідь спільно із державною лісовою охороною, працівниками поліції та державної екологічної інспекції.

05 (Copy)
05 (Copy)

– На повну потужність працюють рейдові бригади. До складу такої бригади входять два спеціалісти лісової охорони, два представники поліції. І це дає певний ефект. Наприклад, чотири роки тому будо зафіксовано 156 випадків, торік –102, цього року – 82 випадки незаконних рубок. А це 255 кубометрів незаконно зрубаної деревини. 35 документів про такі випадки справ передано цього року у правоохоронні органи. Між іншим, в Україні з виявлення незаконних рубок ми посідаємо 8 місце, а з відшкодування нанесених збитків – шосте, за середньою ціною кубометра дров – 5 місце, дуба – третє місце, деревини кращих сортів – 10 сходинку такого рейтингу, – наголосив керівник лісової галузі Тернопільщини.

Він також коротко зупинився на аспекті впровадження новітніх технологій у лісогосподарській галузі. Зокрема, присутні на пресконференції дізналися про роботу сучасного технологічного комплексу, який працює у Чортківському держлісгоспі.

– Такий в Україні є тільки на Львівщині і у нас, на Тернопільщині.  У цьому лісгоспі успішно використовують посадочні та поливальні шведські машини, холодильні камери для зберігання жолудів упродовж кількох років. Є тут і павільйон із так званим «туманним зрошенням», будівлі для вирощування посадкового матеріалу дуба і хвойних порід із закритою кореневою системою. Це – комплекс європейського рівня, який планують й надалі розширювати.

Зауважу, що у нас немає збиткових підприємств. Усі лісогосподарські підприємства прибуткові. І от, прикро, що останнім часом в деяких ЗМІ трапляються спроби безпідставно облити брудом усю галузь, нинішніх її працівників, – зазначив Олег Яремко. 

06 (Copy)
06 (Copy)

– І от, таких горе-авторів нині тут немає, на цій розмові, а ми їх запрошували, аби в очі сказали про те, що вони поширюють неправдиву, надуману інформацію. Це стосується і так званих «представників громадськості», і окремих нових громадських організацій. Але ніхто з них не захотів сюди прийти, аби почути реальні факти про діяльність лісової галузі на Тернопільщині. Вони би хай звернули увагу, зокрема,  на те, що в області є 15 тисяч гектарів лісів, які формально нікому не належать. Там майже все вирізали і вирізають далі. То це вони не бачать! Тож кажу, нехай би прийшли, так звані «активісти», аби поспілкуватися, так ні, відчувають неправоту і всю фальшивість своїх «аргументів», – підкреслив Олег Яремко.

На думку присутніх, практику проведення подібних пресконференцій варто продовжити й надалі. Адже коли, як не під час таких відвертих діалогів можна, як кажуть, розставити усі крапки над «і», почути з «перших уст» те, що цікавить, аби згодом зрозуміти, де правда, а де – вимисел.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео