Орест Сарматський

У тіньовому обігу земель беруть участь всі, і держава це допустила – експерт (Агроновини)

2601 (Copy)

У державі продовжують діяти схеми передачі держземель фізичним особам. Таким механізмом користувалися тоді всі учасники агроринку (великі, середні, малі), бо сама держава поставила їх у такі умови.

Про це йдеться у матеріалі на AgroPolit.com.

З 2012 р. по 2016 р. діяла схема передачі держземель фізичним особами, які брали її під ведення фермерського господарства. Таким способом користувалися аграрії до 4 квітня 2016 р.

Така схема використання земель діяла, поки була чинною ст. 134 (частина друга) Земельного кодексу України, яка дозволяла громадянам отримувати в оренду державну землю (без проведення аукціонів) під такі господарства.

Було дві умови – наявність у майбутнього фермера диплома про агроосвіту та досвіду роботи в АПК. Така лазівка дозволяла всім учасникам ринку нарощувати свої земельні банки в період буремних 2000-х. За різними оцінками, безаукціонно після 2013 р. під контроль фізосіб перейшло близько 2 млн га с/г землі.

– Раніше Держгеокадастр передавав фермерам землі в оренду без аукціонів і обмеження площ. Цим активно користувалися сільгоспвиробники. Створювали фермерські господарства, які брали землю на 49 років і передавали її собі ж під 3% за суборендою, а фактично працювали на агрохолдинги… «Нарізалися» досить великі шматки землі, по кілька сотень гектарів, під конкретних людей. У цій схемі брали участь обрані. Тобто, «дутих» фермерів було не так багато, – розповів президент «Земельної спілки України» Андрій Кошіль.

Друга популярна схема – «Украгропром». Її прописав сам уряд – 6 лютого 2012 р. Кабмін прийняв розпорядження №113-р –  про відчуження 111, 26 тис. га  землі з господств НААН на користь приватної компанії «Украгропром» з метою покращення фінансово-господарських показників.

Однак таке покращення призвело до мільйонних збитків, які розбирають навіть зараз, тож уже 18 червня 2014 р. розпорядженням №583-р скасовано попереднє розпорядження і держава зберегла в землекористуванні НААН 111 тис. га земель державних підприємств дослідних господарств.

Ціни на яблука знизилися удвічі

2602 (Copy)
2602 (Copy)

Ціни на яблука на продаж надходять по 4-8 грн/кг ($0,1-0,3/кг), що вдвічі дешевше, ніж в аналогічний період минулого року, і в 1,5 рази поступаються середнім показникам за останні 10 років. Про це повідомляє EastFruit.

Нагадаємо, минулого року в Україні зібрали рекордний урожай яблук. Так, пропозиція цієї продукції зросла на 150-200 тис. т, що негативно позначилося на цінах. В поточному році ціни на ці фрукти вже опустилися до рекордно низького рівня як мінімум за останні п'ять років.

– Не зважаючи на те, що сезон реалізації яблук поступово добігає кінця, на сьогодні в багатьох сховищах залишаються досить великі запаси яблук. При цьому варто враховувати, що якість такого яблука вже досить невисока. Це означає, що таку продукцію практично неможливо експортувати і вона осідає на внутрішньому ринку, що також чинить тиск на ціни, – повідомила аналітик EastFruit Марія Лакеева.

За її словами, найближчими тижнями ситуація ускладниться, оскільки в продаж почнуть масово надходити сезонні фрукти і ягоди.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео