Тамара Коблик

У зоокутку в парку «Сопільче» заборонено годувати тварин (відео)

Люди дають те, що тваринам не підходить, навіть шкодить, та додає роботи працівникам зоокутка, які постійно слідкують за тим, що потрапляє за сітку

У зоокутку, що в парку «Сопільче» у Тернополі просять тернополян зважати на таблички, які категорично забороняють годувати тварин. Про це повідомили в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Понад сімдесят представників парнокопитних та птиці мешкає зараз у парку «Сопільче». Цьогоріч у зоокутку народилося двоє маляток – поні та ослик. Про них піклуються, доглядають, годують відповідно до сезонного раціону: влітку це в основному трава, а взимку – заготовані заздалегідь овочі та зернові.

Тому відвідувачів закликають не підгодовувати тварин у зоокутку. Але тернополяни часто нехтують даною вимогою, бо вважають, що роблять добру справу.

Не потрібно годувати  тварин, вони мають прекрасний раціон харчування, ми їх забезпечуємо всім, купуємо відповідні вітаміни. На даний момент вони годуються зеленою масою, в якій є достатня кількість вітамінів. Коли закінчується трава, ми даємо відповідні корми – ячмінь, пшеницю, зерно. Ми його мелемо, подрібнюємо і даємо тваринам. Також на зиму будемо купувати моркву, капусту, овочі – це все входить в раціон цих тварин. Їх годувати не потрібно. Люди часто приносять шкірки з бананів, кабачків, баклажанів, яблука підгнивші, хліб зацвілий, іноді з поліетиленовим пакетом, - каже директор  КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя» Микола Ткач.

Іноді навіть домашнім тваринам можна  скуштувати трохи смаколиків. Але коли тварин безконтрольно підгодовують відвідувачі парку – ласощі стають смертельно небезпечними.

Працівники зоокутка постійно слідкують за тим, що потрапляє у межі огорожі з рук перехожих, однак кожна цукерка в обгортці чи й без неї – може спровокувати серйозні проблеми для здоров'я чи життя тварин.

Завідувач зоокутка у парку «Сопільче» Олег Ожга розповідає, що люди дають те, що тваринам не підходить, навіть шкодить, та додає роботи працівникам зоокутка, які  постійно слідкують за тим, що потрапляє за сітку.

Діти годують сухариками, чипсами… Дорослі дають тереблену шкарлупу з картоплі, кабачки, гичка з червоного буряка, кукурудзу, помідори… Вони можуть бути з пліснявою, гниллю, таке, що не йде тваринам в харчування.  Буває, кидають відходи з торбинками, а тварини їдять та хворіють. Але лікувати диких тварин дуже складно, бо до них важко підійти. То велика проблема для нас, - каже він.

За словами фахівців, навіть сам факт взаємодії із ветеринарами є великим стресом для тварин, не кажучи вже про сам процес лікування. При відлові для обстеження та лікування, є ризик травмування, і для персоналу,  і для тварин. Іноді доводиться застосовувати транквілізатори, щоб надати невідкладну допомогу. На щастя, наразі тернопільські “Айболити” рятують жителів зоокутка, які довірливо їдять усе, що потрапляє їм під ноги.

Тому у парку вкотре просять тернополян зважати на таблички, які категорично забороняють годувати тварин. Якщо ж бажання пригостити непереборне, то варто поцікавитися в адміністрації зоокутка, що можна залишити для тварин. Тоді ваш гостинець передадуть пернатим чи копитним у потрібній кількості і відповідно до графіка годувань. Потреби такої немає, кажуть у зоокутку, але це значно краще, аніж перекидати  їжу через паркан.

Щоб тварини почувалися комфортно, відвідувачів також просять не вигулювати собак поблизу огорожі зоокутка. Милуватися тваринами та ввічливо спілкуватися з ними – така поведінка вітається. Але варто пам’ятати про усі заходи безпеки, адже, приміром, лами, які живуть у  зоокутку, полюбляють плювати у відвідувачів. Випльовування слини ламою є природною реакцією тварини і не несе жодної небезпеки для здоров’я людей, на відміну від продуктів харчування, які летять у вольєри.

Фото з сайту Тернопіль комунальний

Відео – Тернопільський прес-клуб

Вибір читачів за тиждень

Відео