Учасники АТО з Тернопільщини матимуть додаткову можливість для швидшого працевлаштування

1427014367_ato_na_vostoke1

Із 30 серпня демобілізовані учасники АТО з Тернопільщини матимуть додаткову можливість для швидшого працевлаштування

Служба зайнятості Тернопільщини особливу увагу приділяє наданню послуг демобілізованим учасникам АТО. Ці люди потребують адаптації до умов мирного життя та інтеграції у ринок праці. З початку 2016 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 1125 безробітних з числа колишніх військовослужбовців, з них 32 особи мали інвалідність. Про це повідомив директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук.

Найбільше атовців за сприянням у працевлаштуванні звернулося до Тернопільського міськрайонного центру зайнятості – 151 особа, до Борщівського – 101, Чортківського – 95, Шумського – 88 та Кременецького районних центрів зайнятості – 85 осіб.

«Роботою вдалося забезпечити 149 колишніх військових, – зазначив директор ОЦЗ. – Зокрема, 20 отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності, 50 – пішли на військову службу за контрактом. До громадських та інших робіт тимчасового характеру залучено 24 атовці. А от професійним навчанням охопили 40 таких осіб і 27 безробітних після завершення навчального процесу вже отримали постійні місця праці».

Усім демобілізованим учасникам антитерористичної операції, які звернулися до центрів зайнятості Тернопільщини, було надано профорієнтаційні послуги: вони залучалися до семінарів із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці, легальної зайнятості, з техніки пошуку роботи, до інформаційних семінарів щодо умов походження військової служби за контрактом.

94,4% учасників АТО, які стали клієнтами обласної служби зайнятості, отримували допомогу з безробіття. Її середній розмір у липні для цієї категорії громадян склав 2845 грн.

Вікова структура колишніх атовців зі статусом безробітного виглядає наступним чином: 4,8% – віком 15-24 роки, 17,2% – від 25 до 29 років, 22,1% – 30-34 роки, 39,3%  – 35-44 роки, майже 17% – особи, яким понад 45 років, у тому числі 1,6% – старше 55-ти. Розподіл за освітнім рівнем такий: особи з професійно-технічною освітою становлять 54,6%, з вищою і базовою та неповною вищою –  23,6%, з початковою та середньою – 21,8%.

На 01.08.2016 на обліку в місцевих центрах зайнятості перебувало 815 безробітних з числа демобілізованих учасників АТО, для яких продовжується пошук роботи.

«Із 30 серпня цього року, – наголосив Петро Химейчук, – атовці матимуть ще одну додаткову можливість для швидшого працевлаштування. Адже саме з цієї дати вступає в силу Закон України «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення».

Суть зміни полягає в тому, що роботодавцям за створення нових робочих місць і прийняття на них демобілізованих учасників АТО компенсовуватимуться витрати у розмірі єдиного соціального внеску з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Така компенсація виплачувитиметься протягом одного року з дня працевлаштування безробітних згаданої категорії громадян при умові, що безробітний працюватиме у роботодавця не менше 2-х років.

«А ще, – додав директор ОЦЗ, – швидше знайти роботу безробітним, у тому числі колишнім воїнам, допоможуть й такі новації в службі зайнятості, як: відеорезюме, відеопрезентації вакансій, он-лайн співбесіди, комунікації з безробітними через соціальні мережі».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео