Орест Сарматський

Україна може повністю відмовитися від імпортованої картоплі (Агроновини)

1801 (Copy)

Цьогоріч опади не завдали великих збитків картоплярам.

Надмірна волога спостерігалася переважно на півдні, тоді як в центральній Україні була посуха.

Однак, завдяки взаємній компенсації, браку картоплі цьогоріч не буде, розповів SEEDS директор компанії «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

- Надмірну вологу ми бачили цьогоріч переважно на півдні. Так, це спричинило чимало втрат, через хвору картоплі. Ціна обвалилася до 4-3 грн\кг. На той час весь Південь копав і намагалися швидко реалізувати цю картоплю. В центральній Україні не було такої надмірної кількості вологи у період вегетації. Цей регіон навпаки трохи постраждав від посухи, тому цьогоріч тут спостерігається дещо нижчий врожай. Однак врожай у цих регіонах компенсується достатнім врожаєм на Західній Україні, де фермери збирають до 50 тонн\га. Думаю, що у цьому році будемо з картоплею, – каже Микола Гордійчук.

Цьогоріч копання картоплі змістилося майже на два тижні, це пов’язане з дощами у вересні. Деякі господарства були вимушені зупинити роботу майже на 10 днів. Зараз всі активно намагаються якомога швидше викопати картоплю і покласти її до сховищ.

- Якщо погода дозволить і будуть ще 10-15 сонячних днів – будемо з картоплею. Якщо підуть затяжні дощі або настануть ранні заморозки, може бути таке, що буде і дефіцит картоплі, – додає директор компанії «Агріко Україна». - Наразі в багатьох господарствах майже 30% картоплі ще не зібрано. Тому зараз ще рано говорити про врожайність. Те що ми спостерігаємо: середня врожайність у господарствах, які вирощують картоплю професійно, на рівні 27-32 т\га.

Як зазначає Микола Гордійчук, є господарства у яких врожайність набагато більша.

– Це і 45, і 50 т\га, але говорити про конкретні цифри можна буде тільки тоді, коли господарства закінчать копати картоплю.

Джерело: seeds.org.ua

   

Фабрику для друку риби на 3D-принтерах створять у Австрії

1802 (Copy)
1802 (Copy)

Австрійський стартап Revo Foods, що займається виробництвом штучного лосося з рослинних інгредієнтів, планує створити невелику фабрику у Відні, щоб розширити виробництво.

Також планується збільшити асортимент і пропонувати не лише копчений та солений псевдолосось, а й штучного тунця.

Для виготовлення лосося на 3D-принтері використовують білки гороху, цитрусові волокна, рослинні олії та екстракти морських водоростей. У цілому Revo Foods використовує 11 різних інгредієнтів, кожен з яких має окрему функцію. Наприклад, рослинні жири дозволяють розкрити структуру та зробити смак штучної риби схожим на смак справжнього лосося. А водорості надають продукту солонуватого морського присмаку.

Мета Revo Foods – розробити свою автоматизовану виробничу лінію для 3D-друку більшої кількості риби та рибних продуктів у різних формах. Наразі друк заснований на процесі екструзії. Використовується своєрідний шприц, який осаджує суміш рослин та інших рослинних інгредієнтів.

Наразі команда стартапу удосконалює свій виробничий процес, прискорюючи фактичний друк, а також експериментуючи з іншими методами, які можна використати для доповнення 3D-друку.

Але компанія також працює над амбітним планом щодо збільшення виробничих потужностей. 3D-принтери зазвичай використовувалися для виробництва прототипів, але Revo хоче розширити технологію. Бачення команди таке: це виробниче приміщення, де розміщені взаємопов’язані 3D-принтери різного розміру.

Щоб заощадити місце, принтери можна укладати одне на одного. Через них буде проходити автоматизована система транспортерних стрічок.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео