Ростислав Фук

Українцям по-новому рахуватимуть оплату за електроенергію: роз'яснення

Зміни пов'язані з тривалим відключенням електропостачання в країні

В Україні змінили систему нарахування оплати за електрику у тих випадках, коли громадянин з певних причин не подав вчасно показники лічильника. Про зміни у правилах розрахунку сум у платіжках повідомила членкиня Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій в ефірі Українського радіо, пише Суспільне.

Як відбуватимуться нарахування за електрику

Якщо споживачі дуже довго не передають показники лічильника, то нарахування їм відбувається по середньому споживанню, тобто щомісяця нараховують одну й ту ж кількість спожитих кВт.

Станом на зараз в НКРЕКП вирішили, що на цей період, коли були обмеження споживання електричної енергії, цей середній обсяг споживання коригується на загальний коефіцієнт зменшення споживання по цій області для всіх споживачів.

Тобто якщо ви раніше не передавали показники лічильника і в платіжці отримували середнє нарахування у розмірі 100 кВт, то тепер з урахуванням зменшення споживання по області на 25% вам нарахується на 25% менше, тобто 75 кВт, — пояснила Ольга Бабій.

Вона додала, що правило буде діяти на всій території України для всіх побутових споживачів. Водночас представниця НКРЕКП закликала намагатися за будь-яких обставин передавати показники лічильників, адже в умовах аварійних обмежень споживання може бути не 75 кВт, а лише 30 кВт, тобто менше за середній показник.

Таким чином, не передавши показники, доведеться платити зайві кошти.

Як діяти, якщо людина не мешкає у себе вдома або житло зруйноване

За умов, коли житло зруйноване, необхідно пройти процедуру фіксації руйнування майна. Власник зруйнованого житла має повідомити Обленерго, свого надавача послуг, що за цією адресою споживання немає для того, щоб не відбувалося нарахування.

Поки ви не повідомили про те, що немає майна, що тимчасово зруйноване, або ви там не проживаєте, вам здійснюється середнє нарахування. Тому якщо виїхали або ви не можете подавати показники лічильника, ви маєте у належний спосіб повідомити про це Обленерг", — підсумувала Ольга Бабій.

Вона уточнила, що відповідний акт про руйнування майна можна скласти з сусідами, повідомити через електронний кабінет і надати документи внутрішньо переміщеної особи тощо.

Читайте також: На Тернопільщині ввели в дію графіки аварійних відключень електроенергії

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео