Олена Чепіль

Українська громада в італійській Генуї відзначила 20-річчя (фото)

Українська спільнота у Генуї налічує близько тисячі людей, серед яких чимало уродженців Тернопільщини. Капелан спільноти також родом із нашої області

20 років нещодавно виповнилося українській громаді в італійському місті Генуя. Цю важливу дату відзначили Літургією  у храмі святого Стефана, яку очолив Владика Діонісій. Українська спільнота у Генуї налічує близько тисячі людей, серед них чимало уродженців Тернопільщини. Капеланом є отець Віталій Тарасенко, який також родом із нашої області. Як народилася українська спільнота у Генуї, чим живе сьогодні і як відзначали ювілей, священник розповів Терену.  

Ця подія була дуже величною для кожного присутнього. В цей день всі ми згадували прожиті разом 20 років. До святкувань нам вдалося залучити не лише українську сторону, але й італійську, - каже капелан.

Святкування продовжилося у центральному палаці міста, де українці представили культурну програму з танцями і піснями під назвою «Незламні». 

На концерт прийшли понад 300 гостей, серед яких й багато італійців. Крізь призму нашої культури українці показали закордонним друзям, чому наш народ є незламним. Продемонстрували історію України, її культуру, співи, танці тощо, - зазначає Віталій Тарасенко.

Все починалося з 20 заробітчанок

Зараз українська громада в Генуї налічує понад тисячу людей - переважно це заробітчани та біженці, які вимушено виїхали через війну в країні. Проте розпочиналося все з 20 заробітчанок. Українки гуртувалися, об'єднувалися. Згодом  до них почали приїжджати й чоловіки та діти, і спільнота росла. 

Тут створили українську школу, в якій вчать писати та читати нашою рідною мовою. Відтак, навіть ті дітки, які народилися вже у Генуї, розуміють українську, - каже капелан.

Українська громада у Генуї єднається навколо віри в Бога і церкви. Кожна неділя розпочинається з молитви та Божественної Літургії. Також важливим для українців в Італії є й культурне життя.

Ми активно розвиваємо й поширюємо рідну культуру.  До прикладу, нас вже традиційно запрошують на міжкультурний фестиваль у Генуї, який проводиться раз у рік. На таких заходах ми розповідали про наші традиції на Великдень, екранізували українське весілля, говорили про Революцію Гідності, повномасштабне вторгнення тощо, - пригадує священник.

Активно підтримують Україну у час війни

Одразу після початку повномасштабного вторгнення при церкві української громади створили центри допомоги. Туди всі небайдужі могли приносити гуманітарну допомогу. 

Ми надзвичайно хвилювались за всіх українців, за наших рідних та друзів. Проте не розгубилися й почали думати, чим зможемо допомогти. Відтак, створили при храмі центр, куди як італійці, так і українці приносили допомогу. Потім це все ми направляли потребуючим в Україну, - ділиться капелан Віталій Тарасенко.

Зібрану гуманітарну допомогу направляють потребуючим в Україну

Допомогли із поширенням інформації про повномасштабне вторгнення за кордоном італійські журналісти. 

Ми розуміємо, що поширювати інформацію про агресію росії є дуже важливим. Тому дякую журналістам, які з самого ранку 24 лютого були в нашій громаді та розповідали іншим жителям Італії про війну. Саме розголос збільшив увагу до такого лиха та до всіх українських громад. Завдяки цьому кількість допомоги збільшилась й ми стали кориснішими для людей, які постраждали від війни, - зазначає Віталій Тарасенко.  

Надали прихисток біженцям з України

Українська громада у Генуї допомагає й українським біженцям. Тут  прихистили близько 4 тисяч людей.

Ми знайшли автобуси, аби привезти людей з-під кордону до нас. Одразу всім людям надали медичну та гуманітарну допомогу, - каже Віталій Тарасенко. 

Впродовж кількох місяців у Генуї виділяли щотижня кошти, аби підтримувати тих, хто приїхав лише з документами, залишивши все в Україні. 

Дуже сильно допомогла нам італійська церква, “Карітас”, архієпископ, місцева влада. Проте значно підтримали біженців й емігранти, які живуть в Генуї вже багато років, - говорить священник. 

У Генуї проживали мешканці різних куточків України, в тому числі й з Тернопільщини. Однак зрозумівши, що ситуація у їх краї стабільна, багато людей повернулися додому. Проте залишаються й досі у Генуї жителі зі сходу та центру України. Зараз українська спільнота в Генуї налічує близько 1000 людей.

Продовжують допомагати захисникам

Українська громада в Генуї продовжує допомагати захисникам. Люди плетуть маскувальні сітки, виготовляють окопні свічки, збирають кошти.

У нас є дуже гарна акція “Євро в день”. Кожна людина один раз в місяць жертвує кошти на ЗСУ. Завдяки цьому ми спільно можемо закривати певні запити від військових, - розповідає Віталій Тарасенко. 

Українська громада спільно з італійцями відправила вже понад 25 фур гуманітарної допомоги й продовжує робити це далі. Крім речей першої необхідності, після 24 лютого 2022 року церковна громада передала захисникам понад 10 автомобілів та ще кілька карет швидкої допомоги. 

Фото: Українська громада в Генуї передала захисникам вже не один автомобіль

Протягом 20 років життя в українській громаді всі стали однією великою сім’єю, додає Віталій Тарасенко. 

Дружність зберігається в нас протягом багатьох років. Ми стараємось тут жити, як в родині. Ми підтримуємо, допомагаємо, відвідуємо один одного в лікарнях тощо. Якби цього не було, важко було б жити в іншій країні в еміграції, - зазначає він.

Фото з фейсбук-сторінки української церковної громади у Генуї 

Вибір читачів за тиждень

Відео