Орест Сарматський

Українські фермери можуть заробляти на вирощуванні кропиви (Агроновини)

2802 (Copy)

Кропива – рослина незабутня з першого дотику. В Україні вона росте майже скрізь, тому більшість вважають її бур’яном, хоч і добре знають про її цілющі якості.

Та мало хто з українців дивився на просту кропиву зовсім з іншого боку – як на промислову рослину. А дарма, заробити на її вирощуванні можна чималі гроші, пише Аgronews.

Застосувань для звичайнісінької кропиви існує багато. В народній медицині з її допомогою лікують неймовірну кількість хвороб. Цікаво, що в Європі частіше використовують її кореневища, а в Україні – листя.

Окрім ліків з кропиви готують салати та соуси. Суп з молодої кропиви незамінний в цілях профілактики авітамінозу. Виготовляють з кропиви навіть пиво і вино.

Останнім часом в країнах Європи кропива набирає популярність як чай для схуднення і підтримки ваги.

Для відновлення волосся використовують кропив’яну олію. Насправді таку олію роблять не з насіння рослини – воно багате жирними, а не ефірними оліями. Тому олія з кропиви – це витяжка з її листків.

Культивована сертифікована органічна кропива наразі надходить на ринок з ферм в Німеччині, Великобританії, Єгипту, Канади, Мексики та США.

Ціна на листя кропиви не органічного виробництва, а тобто для не медичного застосування, складає приблизно 4 долари США за 450 г, а ось органічна кропива значно дорожче – від 10 до 28 доларів.

В Україні кропиву у промислових масштабах вирощують поки що в незначних об’ємах. Частіше рослину збирають у дикій природі.

Мало хто знає про господарську цінність кропиви. Коноплеву кропиву вже давно і цілком успішно культивують у США, Німеччині, Швеції, та навіть в сусідній Білорусі. Там її вирощують як повноцінну та високоврожайну кормову культуру. Її врожайність в 1,5-2,0 рази вища за традиційні кормові культури. До того ж коноплева кропива – багаторічна рослина. З кожного засіяного раз у 8-10 років гектару отримують по 800-1000 ц/га зеленої маси, а при зрошенні – ще більше. Таку кропиву можна вирощувати у всіх кліматичних зонах України.

Ще однією важливою особливістю кропиви є можливість бути індикатором або частково сповільнювати ґрунти від забруднення тяжкими металами.

Не варто забувати, що кропива – рослинний матеріал для виготовлення тканин. В залежності від виду кропиви можна отримати або грубе і міцне полотно, або найтоншу тканину, на кшталт шовку.

Сьогодні виробники одягу знову проявляють інтерес до цього древнього матеріалу. Вважається, що одяг з кропиви не тільки рятує від спеки, а й лікує тіло, полегшуючи напади ревматизму і знімає алергічні реакції.

До того ж у волокнах кропиви є унікальна речовина антипірен. Така тканина в суміші з вовною стає стійкою до вогню, а це неможливо зробити з іншими вовняними тканинами.

У Європі з кропиви виготовляють теплу й гігієнічну тканину під назвою «шевйот». В Японії кропив’яний джгут в поєднанні з шовком був головним матеріалом у виготовленні дорогих самурайських обладунків.

Органічне виробництво в Україні: чи вигідно фермерам переходити на organic

2801 (Copy)
2801 (Copy)

Органічні продукти сьогодні мають попит, і органічне виробництво може бути прибутковим бізнесом для фермерів.

У серпні 2018 року набрав чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», завдяки якому органічним вважається лише продукт з відповідним державним логотипом, пише АгроБізнес.

Вирощування та споживання органічної продукції сьогодні – це модний тренд. Люди схильні більше довіряти органічній їжі, вважаючи, що вона корисніша та здоровіша, ніж вирощеній за традиційною технологією.

За даними опитування Європейської асоціації захисту рослин (ECPA), яке було проведене у 2017 році, 45% респондентів заявили, що надають перевагу органічній продукції, проте не мають чіткого розуміння того, що робить продукт «органічним».

Лише 28% респондентів обізнані про використання засобів захисту рослин в органічному виробництві.

У нашій країні органічним все ще заведено вважати те, що вирощене на городі у селі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео