Орест Сарматський

Українські розробники заробили на підрахунку джмелів $345 тисяч (Агроновини)

0101 (Copy)

Українська компанія Agrolabs із Дніпра винайшла пристрій Agrolabs B-Control, який дозволяє порахувати кількість джемів, які залітають і вилітають з вулика. Винахід виявився настільки популярним за кордоном, що компанія заробила $345 000 на продажах і передзамовленні, потрапила до гонконгського Brinc, відкрила представництва у Гонконзі та Лондоні, повідомляє ain.ua.

За словами творців винаходу Михайла Лазаренка і Максима Горінова, щороку фермери витрачають близько $700 млн на покупку джмелів: врожай від незапилених та запилених рослин відрізняється удвічі. Джмелі живуть 8 тижнів, після чого потрібно купувати нових комах. А вручну рахувати джмелів нереально. Натомість автоматичні дверцята на льотках працюють на одному заряду, якого вистачає на 8 тижнів (саме стільки живуть джмелі).

«В чому проблема? Якщо фермер використовує джмелів на 20 га, то одночасно закривати льотки в разі небезпеки чи вести облік кількості вильотів та прильотів комах — нереально. А наш винахід закриває та відкриває льотки автоматично», — пояснює Михайло Горінов.

Також пристрій дозволяє моніторити активність комах. Наприклад, після покупки та транспортування джмелі можуть бути неактивними, що негативно впливає на якість запилення та врожайність культур.

ЄС надасть Україні 26 млн євро на розвиток фермерства

Україна та Єврокомісія підписали угоду, в рамках якої ЄС виділить 26 млн € для розвитку сільського господарства та малих фермерських господарств в Україні, повідомляє сайт «Економічна правда». Сторони підписали документ в Брюсселі в рамках 6-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС.

0102 (Copy)
0102 (Copy)

Кошти  у розмірі 26 млн € спрямують на підтримку земельної реформи шляхом об'єднання державного земельного кадастру та державного реєстру речових прав, реформи установ та системи землекористування. Частина фінансування буде витрачена на проведення інституційних та галузевих реформ у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій, а також на зміцнення цільових ланцюгів вартості в сільському господарстві.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео