Орест Сарматський

Унікальна операція медиків врятувала у Тернополі життя хворому на COVID-19

5f7c626fc6e41144055144 (Copy)

У Тернополі медики врятували життя хворому на коронавірус, провівши складну операцію.

Про це повідомляється на сторінці у Фейсбук Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги.

«Одним із важких та життєво-загрозливих ускладнень COVID-19 є порушення системи згортання крові, що спричиняє небезпечні для життя людини тромбози судин. А одна із найнебезпечніших локалізацій тромбозу – це тромбоз судин, що кровопостачають кишківник. Внаслідок цього стається інфаркт та некроз (змертвіння) відповідного відділу кишківника. Саме з одним із таких випадків цього небезпечного тромбозу довелося боротися команді хірургів Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, повідомляється, що на початку грудня у лікарню у важкому стані було доставлено 31-річного пацієнта, який скаржився на інтенсивний біль по всьому животу, задишку, загальну слабкість, високу температуру. 

Через 2 години після поступлення хворого в лікарню, під час операції, за яку взялася команда висококваліфікованих

хірургів під керівництвом завідувача відділом доцента Дмитра Осадчука, який власне і оперував хворого, медики виявили омертвіння тонкої кишки та правої половини товстої кишки. Було прийнято рішення видалити 2/3 тонкої та частину товстої кишок і з’єднати залишену частину тонкої кишки із попереково-ободовою. 

«На другий день після операції ПЛР-тест на COVID-19 показав позитивний результат, а разом з тим і причину цього патологічного стану. Далі - післяопераційний період в умовах терапевтичного відділу в поєднанні із комплексним лікуванням коронавірусної хвороби. Майже цілий місяць спеціалісти боролися за життя пацієнта. За час лікування стан хворого значно покращився, задишка зменшилася, сатурацію відновлено до 98-100%», - йдеться у дописі.

Колектив лікарів терапевтичного відділу під керівництвом завідувачки Лариси Ковальської виявив неабиякий професіоналізм в лікуванні коронавірусної хвороби у хворого після такої важкої операції. 

Нині пацієнта виписали додому. Він певний період перебуватиме під спостереженням сімейного лікаря.

Фото: МОЗ України

Вибір читачів за тиждень

Відео