Божена Волинець

Уродженка Тернопільщини зібрала кошти у Норвегії, аби допомогти рідній громаді (фото)

Чудову справу зробили у Лановецькій громаді представниці місцевої громадської організації та вихідка із Ланівців.

Вже декілька днів там функціонує соціальний контейнер для вживаного одягу, який вдалось облаштувати завдяки засновницям громадської організації «Простір Активної та Сучасної» та Наталії Луцик – уродженці громади. Жінка проживаючи багато років у Норвегії, там же організувала збір коштів серед українців, аби допомогти рідній місцевості втілити ідею.

- Загалом, ідея облаштувати такий контейнер у нас виникла ще у вересні. Якось ми зібралися із начальницею по справах дітей Тетяною Бельмою, говорили про малозабезпечені,  патронатні сім’ї, і зрозуміли що в нас був колись такий відділ молоді та спорту, куди люди приносили одяг, а ті, хто потребують, могли прийти його і взяти. На даний час він є розформований, його не має і фактично дуже багато людей залишилося без речей, які вони там брали. Після тієї розмови ми почали думати, як його знайти і звідки взяти. Наша громадська організація подала проект «Щедрий вівторок», але ми туди не пройшли, адже дуже велика конкуренція. Потім думали над тим, куди можна податися, - розповідає голова ГО Тетяна Демчук.

Проте засмучуватись не довелось, руку помочі протягнула однокласниця Тетяни – Наталя.

- Разом з Наталею, за її кошти, ми уже красили в центрі містечка дитячий майданчик. У Норвегії вона працює вчителькою, окрім того є заступницею голови громадської організації «Українська громада у Норвегії». Завжди, коли приїжджає сюди – хоче допомагати нашим людям. І так, я до неї звернулася, а вона у відповідь радо нам допомогла, адже у Норвегії такі контейнери майже на кожній вулиці , - каже жінка.

Після розмови Наталя організувала збір коштів. Протягом місяця потрібну суму вдалось зібрати. А вже згодом, вона в Україні знайшла і купила даний контейнер.

- Наше завдання було забрати і облаштувати контейнер. Одна з учасниць нашої громадської організації  – Тетяна Бельма разом із своїм чоловіком забрала контейнер зі Львова, а також розробила макет наклейок, - додає Тетяна.

Контейнер міцно та надійно облаштували. Знаходиться він біля Товариства Червоного Хреста. Саме там можна залишити чисті, придатні для використання речі. Опісля, представниці ГО разом із виконуючою обов’язків головою Тетяною Яцулою сортуватимуть одяг, який буде зберігатися, власне, у приміщенні товариства. Звернувшись туди, мешканці міста матимуть змогу обрати потрібні для них речі.

Встановлення контейнера для вживаного одягу у Лановецькій ТГ

Контейнер для вживаного одягу у Лановецькій ТГ

Додамо, що у Ланівцях це єдиний контейнер для вживаного одягу.

Зауважимо, випадок недобросовісності краян трапився у Теребовлі. Речі в поганому стані принесли у контейнер, йменований як «Інша крамничка».

- Уже неодноразово закликаємо кожного бути свідомими громадянами і не перетворювати Іншу КРАМницю на СМІТНИК! Більша частина речей, залишених у контейнері- просто непридатні для подальшого користування, в жахливому стані. Цей проєкт покликаний допомагати потребуючим, які можуть знайти для себе або своїх дітей сезонний одяг чи взуття, - написали у дописі центру соціальних послуг Теребовлянської міської ради.

 

- Всюди є свідомі громадяни і несвідомі. Дехто думає, що будь-що можна знести, а інші свідомо до того підходять і приносять дійсно гарні речі. Крамничка функціонує у нас вже понад два роки, багатьом сім’ям і літнім людям вдалось допомогти. Написавши допис, таким чином, ми, так би мовити, «достукуємось» до людей, - прокоментувала журналістам Терену працівниця центру.

Фото: Тетяна Демчук та центр соціальних послуг Теребовлянської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео