Тамара Коблик

В природничому парку на Тернопільщині порахували птахів

Дністер у грудні цього року ще не покрився льодом, а тому у птаства досить місця для пошуку їжі

Навіть під час війни природні процеси не зупиняються. Річка Дністер взимку дає прихисток багатьом водоплавним птахам і відіграє важливу роль у їхньому існуванні в холодний період року. Саме тому працівники науково-дослідного відділу національного природного парку «Дністровський каньйон» провели спостереження сезонної орнітофауни в урочищі Деренівка поблизу с. Касперівці. Під час птахоспоглядання на обстежуваній ділянці було виявлено близько 300 особин качок-крижнів, кілька особин баклана великого та чепури великої.

Про це повідомили на сторінці Нацпарку «Дністровський каньйон» у фейсбуці.

Цей відтинок Дністра завжди приваблює сюди велике пташине різноманіття через те, що віддалений від населених пунктів і тутешніх птахів ніхто не лякає. Разом з цим тут достатньо кормової бази для водоплавних птахів. Дністер у грудні цього року ще не покрився льодом, а тому у птаства досить місця для пошуку їжі.

Крім орнітологічних досліджень також було проведено обстеження скельних виступів урочища Деренівка на схилі долини річки Дністер, детально описано нависаючу вапнякову скелю-останець, яка тримається підперта невеличким каменем.

На скельних виступах тут зростають рідкісні рослини – «червонокнижний» жостер фарбувальний та регіонально рідкісні види рослин – молодило руське, аспленій муровий та волосовидний. Зібрано матеріали для біологічних досліджень (дослідження мохів).

Разом із археологом Володимиром Добрянським проведено обстеження оборонних споруд часів Кримської війни в урочищі Криве поблизу Стражниці. На лівому схилі річки Тупа у селі Бедриківці обстежено карстовий провал глибиною понад чотири метри.

Фото зі сторінки Нацпарку «Дністровський каньйон» у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео