Юля Вітюк

В Україні ціни на помідори б’ють рекорди

Знизиться ціна на помідори із настанням тепла, яке вплине на інтенсивне дозрівання врожаю томатів у теплицях. 

2701 (Copy)

На середину весни цього року ціни на тепличні помідори з місцевих комбінатів в Україні досягли нових рекордних позначок, а саме 93-112 грн/кг($3,18-3,83/кг). Про це повідомляє AgroNews.

Ще минулого тижня дана продукція надходила до продажу оптовими партіями не дорожче, ніж по 93-95 грн/кг ($3,18-3,25/кг). А загалом, стрімке зростання цін у цьому сегменті ринку відзначають ще з початку січня 2022 року.

Основними причинами позитивної цінової динаміки в даному сегменті на українському ринку фахівці виділяють: високу собівартість енергоресурсів в Україні, внутрішню логістику, що в рази подорожчала внаслідок військових дій на території країни, окупацією окремих територій та цілих окремо взятих областей, руйнуванням інфраструктури виробництва та доставки продукції авіаційними ракетними ударами по всій території держави, поступовою девальвацією гривні, а також вищими цінами порівняно з попередніми сезонами на томати в Туреччині, яка є головним зовнішнім постачальником цієї продукції в Україну.

У той же час, у Польщі, ціни на цю продукцію на порядок доступніші, ніж в Україні, і на сьогоднішній день оптові партії помідорів нового обороту надходять у продаж у діапазоні 73-78 грн/кг ($2,50-2,67/кг). Також попит на польському ринку тільки зростає, тому що там відзначається поступовий приріст споживачів за рахунок тимчасових переселенців з України.

Також цього тижня ситуацію посилили несприятливі погодні умови на всій території країни. Похмура, дощова і прохолодна погода суттєво уповільнила темпи дозрівання томатів у теплицях, що безпосередньо і позначилося на обсягах вибірок продукції в господарствах», — коментує Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Та все ж аналітики не прогнозують подальшого суттєвого зростання цін у сегменті тепличних помідорів на українському ринку, оскільки в умовах війни, окупації окремих територій країни та постійного відтоку споживачів у країни Європи очікувати зростання купівельної активності з більшою ймовірністю не варто.

Ще одним важливим фактором, який призведе до встановлення протилежних цінових тенденцій на ринку тепличних овочів, стане сонячна і тепла погода, яка вплине на інтенсивне дозрівання врожаю томатів у теплицях. І як тільки пропозиція помідорів на українському ринку почне поступово зростати, ціни на цю продукцію помітно знизяться.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео