Ростислав Фук

В Україні почала дорожчати пшениця з нового врожаю

Це зумовлено втратами частини врожаю в полях і зерносховищах внаслідок ворожих обстрілів сільгосппідприємств

Протягом тижня в більшості регіонів України фіксують поступове здорожчання пшениці нового врожаю. Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ», пише  agronews.ua.

Так, станом на 21 липня більшість переробників озвучують ціни попиту на пшеницю 2 і 3 класу в діапазоні 2800-4000 грн/т і 2700-3900 грн/т, що вище показників кінця минулого тижня на 100-200 грн/т.

Вказана цінова ситуація зумовлена передусім валютним фактором, зокрема поступовим зростанням курсу долара США на готівковому ринку протягом більшої частини тижня, а сьогодні – ще й підвищенням Нацбанком України офіційного курсу вказаної валюти відносно гривні на 25%, — пояснили аналітики.

Також підтримку цінам надавало стримування продажу зерна нового врожаю аграріями, які не бажали продавати зернову за поточними цінами, що, за їх оцінками, вже знизилися нижче рівня її собівартості через втрати частини врожаю в полях і зерносховищах внаслідок ворожих обстрілів сільгосппідприємств.

Однак тиск на ціни продовжували чинити велика кількість пропозиції пшениці урожаю 2021 р., невисокий попит переробників через складнощі з реалізацією готової продукції, подальше просування збиральної кампанії, а також обмежені експортні можливості, — додали аналітики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео