Ростислав Фук

В Україні прогнозують суттєве зниження цін на цибулю

Основною причиною здешевлення у цьому сегменті стало помітне ослаблення попиту, пояснюють експерти

цибуля

Знижувальний тренд спостерігається на ринку цибулі України з початку поточного тижня. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Основною причиною здешевлення у цьому сегменті стало помітне ослаблення попиту, пояснюють експерти.

Так, лише з початку цього тижня ціни на цибулю в Україні впали в середньому на 13%. Сьогодні українські фермери ведуть продаж ріпчастої цибулі по 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг) залежно від якості, тоді як ще тиждень тому мінімальні ціни на цю продукцію не опускалися нижче 23 грн/кг ($0 63/кг).

Поступатися в ціні виробники змушені через помітне зниження попиту, оскільки оптові компанії та роздрібні мережі сформували товарні запаси ще до новорічних свят і зараз ще не розпродали наявні обсяги. Водночас якість продукції в необладнаних складах стрімко погіршується, тому її власники знижують ціни, щоб таким чином стимулювати темпи збуту даного овочу, — пояснюють спеціалісти.

При цьому нині якісна цибуля в українських господарствах коштує в середньому у 2,9 раза дорожче, ніж наприкінці грудня 2021 р.

Щобільше, фермери впевнені, що після новорічних свят темпи зростання цін на продукцію в Україні значно прискоряться. Свою думку вони аргументують як обмеженою пропозицією цибулі високої якості в українському господарстві, так і значним зниженням урожаю цибулі в більшості країн ЄС, — підсумували аналітики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео