Ростислав Фук

В Україні рекордно зросла вартість картоплі

Фермери пояснюють таке підвищення ціни кількома чинниками

В Україні стрімко дорожчає картопля. Продавці підвищують ціни з кожним тижнем. Вже зараз вона набагато дорожча, ніж була о цій порі рік тому. При цьому передумов ні до зниження, ні до припинення зростання цін на цей овоч не видно. А отже, він дорожчатиме й надалі. Про причини такого різкого подорожчання коренеплоду, який ще в середині осені можна було купити задешево, розповіли аналітики проєкту EastFruit, пише agronews.ua.

Наприкінці минулого тижня картопля у роздрібному продажу вже коштувала 12-16 грн/кг. Така ціна в середньому була на 17% вищою, ніж за тиждень до цього. Причому такими темпами картопля дорожчає вже не перший тиждень. Вже зараз її ціна вдвічі перевищує вартість минулого року.

Фермери пояснюють таке підвищення ціни кількома чинниками. По-перше, попит цей продукт залишається незмінно високим. А товар, на який є гарний попит, дешевим бути не може.

По-друге, некондиційна картопля, яку масово розпродували з осені за низькими цінами, вже закінчилася. Необладнані склади, де зберігався такий овоч, спорожніли. Тепер залишилася тільки картопля, закладена у спеціально обладнаних складах на тривале зберігання. Звичайно, її вартість вища, оскільки і якість такого продукту краща, і вартість його зберігання доволі висока.

По-третє, у зв’язку з подорожчанням пального, оптовикам і рітейлерам дорожче коштує доставка картоплі. Витрати на дорогу стали вищими.

Ну і по-четверте, наближаються новорічні свята, які українці так чи інакше відзначають навіть під час війни. А картопля входить до складу багатьох новорічних страв. Та й як окрема страва вона присутня майже на кожному святковому столі.

Крім того, самі фермери не поспішають віддавати всі запаси картоплі, які вони закладали на зиму. Вони розраховують, що цей продукт у середині зими і до початку весни буде ще дорожчим. Тоді й можна буде на ньому непогано заробити.

Такий розрахунок не позбавлений підстав. Адже, незважаючи на таке подорожчання, картопля все ж таки залишається одним із найбільш доступних за ціною продуктів. Недарма її називають другим хлібом. А оскільки ціни на всі продукти пішли далеко вгору, картопля все ж таки матиме попит у більшості українців, - йдеться в повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео