Тамара Коблик

За скільки тернополяни можуть придбати новорічну ялинку

Перевірити легальність новорічного деревця можна прямо на ринку зі свого смартфона

З 1 грудня у лісівників Тернопільщини офіційно стартує передноворічна ялинкова кампанія. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Філії Подільського лісового офісу ДП «Ліси України» цього року готові реалізувати 21300 хвойних деревець. З них - 3200 у Тернопільській. 

Ціни коливаються від 120 до 600 грн. Усе залежить від розміру ялинки. У наявності – від пів метра до більше 3-х метрів. 

Важливий момент – купуйте тільки легальні ялинки. На офіційно заготовлених деревах повинні бути бирки і штрих-коди, а у продавця - документи на рослину, - нагадують у Тернопільській ОВА.

Державне агентство лісових ресурсів України запустило додаток для смартфона yalynka.info, який дозволяє перевірити походження новорічних ялинок, дізнатися про постачальника та отримати іншу інформацію з допомогою даних на бирці ялинки. Бирки та самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який внесений до єдиної системи електронного обліку деревини.

Якщо ялинка була зрубана на спеціальних новорічних плантаціях держпідприємства, то в програмі буде інформація про постачальника продукції, місце заготівлі, породу і її якісні характеристики. Якщо ж у базі додатка немає ялинки з таким номером, то вона була зрубана незаконно, із завданням шкоди природі.

Також перевірити “легальність” ялинки можна на сайті yalynka.info.

Нагадаємо, стало відомо, коли в Тернополі почнуть встановлювати головну ялинку.

Фото ілюстративне

Вибір читачів за тиждень

Відео