Тамара Коблик

В Україні різко подорожчало м’ясо

Найбільш суттєво підвищилися ціни на стегно та ошийок, популярні у сезон пікніків

Торговельні мережі переписали вартість найпопулярнішого в країні м’яса, незважаючи на зменшення закупівельної ціни. В національних торгових мережах ціна на деякі охолоджені напівфабрикати у травні зросла майже на 6%. Про це повідомляє Today.ua.

В асоціації “Свинарі України” надали результати щомісячного моніторингу цін. Зазначено, що минулого місяця динаміка цін закупівлі свинини та її кінцевої реалізації розсинхронізувалася.

Зазначено, що у травні живець був дешевшим на 4,9%, ніж у квітні. При цьому охолоджені свинячі напівфабрикати, навпаки додали у ціни 2,5%. Найбільш суттєво підвищилися ціни на стегно та ошийок, популярні у сезон пікніків, — плюс 5,3% та 5,8% відповідно.

Інші частини – грудинка, вирізка та корейка також подорожчали – від 2% до 2,6%.

Цінова динаміка на ринку свинини у травні продемонструвала, що залежність роздрібних цін від внутрішніх котирувань на живець свиней забійних кондицій не безпосередня, адже споживчі ціни залежать від низки інших чинників на кожному з етапів виробничо-збутового ланцюга. Втім, активність покупців впливає на ціну свиногосподарств, що й спостерігали на тлі послаблення торгівлі після великодніх свят, – вказали аналітики.

Курятина трохи подешевшала, на відміну від свинини. Середня ціна охолоджених напівфабрикатів була майже на 1 грн/кг нижчою у порівнянні з квітнем.

Найбільше ціни на свинину зросли до:

  • ошийок – 246,08 грн/кг (+5,8%);
  • вирізка – 251,3 грн/кг (+2,2%);
  • корейка – 207,3 грн/кг (+2,0%);
  • лопатка – 166,9 грн/кг (+0,6%);
  • стегно – 162,8 грн/кг (+5,3%);
  • грудинка – 161,1 грн/кг (+2,6%).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео