В Україні розпочався збір найдорожчої спеції у світі – шафрану (Агроновини)
Листопад – пік сезону збирання крокусів в Україні. З них виробляють найдорожчу спецію у світі — шафран.
Про це повідомляє podrobnosti.ua.
– З крокусів збирають найдорожчу спецію у світі — шафран. Обережно, аби не пошкодити серединку. Обов'язково руками. Блідо фіолетові бутони дуже тендітні та невеличкі – завбільшки з сірникову коробку. Коли інші квіти відцвітають, настає час шафрану. Саме в листопаді, – йдеться в повідомленні.
За словами херсонських фермерів, в один день збирають, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Далі не менш копітка робота — вручну розібрати бутони та висушити тичинки.
– Із квітки ми дістаємо три маленькі тичинки, які власне і є спецією шафран. Кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від $2 до $15 за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь, – розповідають фермери.
На диво, ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.
– Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран. Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Однак, за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. Певен, найдорожча спеція в світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю, – підкреслив Олег Демченко, фермер.
Через низький попит фермери знизили вартість білокачанної капусти на 30%
Українські виробники білокачанної капусти змушені переглядати відпускні ціни убік зниження. Так, з початку поточного тижня капуста на українському ринку подешевшала в середньому на 30%.
Про це повідомляє east-fruit.com.
– Наразі укладати угоди з продажу білокачанної капусти фермери готові по 1,2-2,5 грн/кг, в залежності від якості і регіону виробництва продукції. У той же час на ринку присутні дуже великі обсяги капусти незадовільної якості, відвантаження якої здійснюються від 0,8 грн/кг, – йдеться у повідомленні.
За словами аналітиків, основним фактором таких цінових змін є вкрай низька торгово-закупівельна діяльність.
– Основним каналом збуту виступають роздрібні мережі. Однак, ця категорія покупців найчастіше веде закупівлі невеликими партіями лише для поточних продажів, тоді як оптові компанії найчастіше відмовляються від закупівель для закладки в сховища, – пояснюють виробники.
Разом з тим, пропозиція білокачанної капусти на ринку залишається більш ніж достатньою, так як фермери вважають за краще активно розпродавати продукцію, непридатну для тривалого зберігання.
– На сьогоднішній день ціни на капусту в Україні в середньому на 33% нижче, ніж в аналогічний період минулого року. У перших числах листопада 2019 року операції з продажу укладалися в межах 2-3,5 грн/кг, – підкреслили фахівці.
Крім того, виробники не виключають і подальшого здешевлення продукції, якщо попит в даному сегменті не активізується.
Фото з допису