Орест Сарматський

В Україні розширюють виробництво лікарських трав і чаїв (Агроновини)

1901 (Copy)

Цьогоріч підприємці Ганна Іщенко та Віталій Опанасюк, які займаються виробництвом трав’яних чаїв і лікувально-профілактичних зборів трав у с. Таврійське Оріхівського району Запорізької області, отримали грант UHBDP «Малі гендерні інноваційні гранти» і за ці кошти встановили цех із сушіння лікарських трав.

Про це повідомляє пресслужба UHBDP, пише agronews.ua. 

- На власній невеликій присадибній ділянці вирощуємо шавлію мускатну, волошку, м’яту та амарант. Займаємося збором дикоросів, закуповуємо сировину як від місцевого населення, так і від виробників з інших регіонів. Наразі нам здають продукцію деякі жителі нашої ОТГ, а також є домовленості з учасниками UHBDP. Потреби в сировині є, поки в загальній кількості близько 500 кг, в наступному сезоні буде значно більше, — зазначає Ганна Іщенко.

За її словами, для отримання не тільки привабливого зовнішнього вигляду, але й для збереження всіх корисних речовин у кінцевому продукті надважливим є саме процес сушіння та подрібнення, причому, для різних лікарських трав дії відрізняються. Тож відсутність належного сушильного обладнання гальмувало збільшення обсягів виробництва та розширення сімейної справи.

- Сушильна камера вирішує одну з наших головних проблем — недостатність площі для сушіння. Також за допомогою сушильної шафи ми можемо уникнути псування сировини в погану погоду, а в кінці сезону (восени) плануємо сушити ягоди та коріння, — зазначає Ганна Іщенко.

Вона говорить, що для повного заповнення сушарки сировиною потрібно близько 1 тонни сирої трави. На цей час виробничі потужності цеху з сушіння лікарських трав виробники використовують не повністю. Це пов’язано із неможливістю заповнення при ручному подрібненні трав.

- Заповнюємо сушильну шафу повністю лише тоді, коли сировина не вимагає попереднього подрібнення — це може бути листя або деякі види трав, наприклад, чебрець. У наступному сезоні плануємо придбати подрібнювач і завантажувати сушарку на всі 100%, — розповідає Ганна Іщенко.

Сушильна камера надасть можливість отримати конкурентні переваги на ринку виробників не тільки шляхом збільшення виробництва, але і підвищення якості продукції, що дозволить збільшити обсяг реалізації та розширити ринки збуту.

Покупці фіточаїв і трав’яних зборів — це і кінцеві споживачі, і оптовики: магазини, еколавки, інтернет-магазини. Упаковують трав’яні збори вручну в паперові крафт-пакети та продають під торговою маркою Megafit.

- Розширюватися, звичайно, плануємо, і є куди — кількість покупців зростає, запитують нові продукти (суміжні, тобто на основі трав), і ми можемо це робити. Також у планах зміна упаковки та етикетки на більш сучасну. Правда, розширюємося ми поступово, в міру фінансових можливостей. У планах на майбутнє — і нові види трав, і нова упаковка, і нові фітопродукти, які я поки не розголошую — комерційна таємниця, — говорить Ганна Іщенко.

Українські науковці вивели першу у світі суперцукрову колоскову кукурудзу

1902 (Copy)
1902 (Copy)

В Україні селекціонери вивели колоскову (розгалужену) суперцукрову кукурудзу, яка у 20 разів перевищує за продуктивністю світові аналоги.

Про це повідомляє пресслужба Всеукраїнського наукового інституту селекції, пише agronews.ua. 

- Мені завжди подобалася кукурудза. Дуже поширеною в Європі та Сполучених Штатах є кукурудза Baby Corn. Вона має ніжний смак, низьку калорійність і може вживатися як в сирому вигляді, так і вареної, смаженої або приготовленої на грилі. З точки зору біології, цей овоч є абортивною формою звичайної кукурудзи. Вона має низьку продуктивність і відповідно дуже високу ціну. Нам вдалося виростити овоч, який в 20 разів продуктивніше, при цьому зберігає всі смакові і хімічні показники Baby corn. Ми перші в світі, кому вдалося виростити розгалужену кукурудзу такої якості. Її основна відмінність від зернової полягає в тому, що остання здатна накопичувати в зернах крохмаль, в той час, як цукрова цього не робить, в ній синтез крохмалю закінчується на рівні цукрів, – розповів керівник наукового напрямку інституту Мирослав Парій.

Одною з переваг надсолодкої кукурудзи є те, що вона довго зберігається, не втрачаючи смакових властивостей. У звичайній цукрової кукурудзи через 12 годин після збору починається синтез крохмалю і на смак вона стає схожа на зернову.

Для хімічного мутагенезу використовувався супермутагени. Так називають речовини, які, потрапляючи в організм, модифікують структуру ДНК.

У випадку з колосковою кукурудзою супермутаген вперше був застосований на рослині, до цього він використовувався на інших організмах. Так вченим вдалося отримати настільки дивовижний результат.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео