Орест Сарматський

В Україні урожай овочів зменшився на 20% (Агроновини)

1801 (Copy)

Українські фермери у цьому році зібрали на 20% менше урожаю овочів, ніж за аналогічний період минулого року. 

Про це повідомляє agravery.com.

В середньому з одного гектара фермери у цьому році збирають по 50-60 тонн моркви, стільки ж буряків і цибулі, що на 20% менше, ніж минулого року, йдеться в повідомленні.

За словами експертів, у цьому році українцям треба готуватися до зростання на 20-30% всього борщового набору. Тому що рік був, особливо для півдня України, дуже важким. Основні виробники сильно постраждали.

– За нашими прогнозами до нового року, наприклад, кілограм моркви на оптовому ринку продаватимуть по 5-7 грн/кг. У магазинах і на ринках ціна досягне 10-12 грн/кг. Ближче до весни розцінки можуть досягати і 20 грн/кг. Але це буде залежати від того, як фермери збережуть свою продукцію, – додають аналітики. 

Експерти зауважують, що якщо продукції буде мало, як тільки ціна оптової реалізації продукції перевищить позначку 8-9 грн/кг, в Україну відразу почнуть поступати експортовані овочі.

1802 (Copy)
1802 (Copy)

Фермери рахують збитки на полях із кукурудзою та соняшником

Поганими є результати жнив у низці господарств в Одеській, Миколаївській та Черкаській областях, де, розповідають, практично  втрачено посіви.

Найбільше постраждали кукурудза й соняшник, пише agropolit.com.

– У моєму господарстві постраждали майже 100% посівів на площі 3800 га, з яких загинуло 65%. З решти площі ми зібрали 350-400 кг зерна. Вже подали всі акти на списання, всі документи, згідно з переліком, який нам надала адміністрація. Але на цьому все й закінчилося, – розповів керівник ТОВ «Дунай Агрос» Дмитро Зеленьков.

Про знищені посіви через тривалу посуху та спеку на Черкащині розповів фермер Петро Тимошенко. Каже, посіви кукурудзи знищені й на його полях, і в сусідніх районах.

– Нерви, горить кукурудза, але все ще жевріла надія, а раптом... Вчора ж таки обійшов поле із кукурудзою і зрозумів – усе! нам кранти! Принаймні тим, у кого така ж ситуація. Бо є села, де таки були дощі, там краща ситуація і вони щось зберуть. Тому я не хочу згущувати фарби, а кажу лише за себе і те, що бачу! Так от, кукурудза повністю догорає, майже не викинула качана… Соняшник також горить і він не «наллється» так, як треба, але щось вродить, бо ця культура має стержневий корінь, краще переносить засуху і спеку. Кукурудзи та сої майже немає, – пише фермер Петро Тимошенко.

Нагадаємо, у серпні 2020 року МЕРТ зменшив прогноз зі збору зернових з 72,1 до 70 млн т. На півдні України господарі опинились на межі згортання свого аграрного бізнесу. Потерпіли на цьому тлі й мешканці західних регіонів, яким негода відібрала врожай під час весняно-літніх повеней. Детальніше про це читайте за посиланням.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео