Тамара Коблик

В Україні зросли мінімальна зарплата і пенсія: скільки отримуватимуть жителі Тернопільщини (відео)

Змінився і прожитковий мінімум громадян

В Україні з початку 2024 року зросли прожитковий мінімум, мінімальна зарплата та пенсія. Які ще зміни чекають жителів Тернопільщини, розповіли на брифінгу у Тернопільській обласній військовій адміністрації.

З 1 січня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зріс до 2 361 грн.

Відбулися зміни і в призначені пенсії за віком. Починаючи з початку 2024 року для призначення пенсійних виплат при досягненні 60 років необхідно набути не менше 31 року страхового стажу, як для чоловіків, так і жінок. Для призначення пенсії у віці 63 роки необхідно набути від 21 до 31 року стажу, а у 65 років - від 15 до 21 року стажу.

Як визначено законодавством, для непрацюючих 65-річних пенсіонерів мінімальний розмір пенсії становить 40 відсотків від мінімальної заробітної плати. З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата збільшена до 7100 грн, відтак мінімальна пенсія для вказаної категорії осіб становить – 2 840 грн.

Окрім того, Верховна Рада України схвалила зміни до закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Цими змінами парламент передбачив нарахування підвищених пенсій для борців за незалежність України та ув’язнених радянським режимом дисидентів, а також позбавив таких виплат колишніх радянських високопосадовців.

Сума надбавки складатиме 4200 гривень на місяць з наступною індексацією.

Фото Тернопільської ОВА

Відео Руслана Жирова

Вибір читачів за тиждень

Відео