Вакцинація: коли, кому і від чого?

vaktsynatsiya

Вакцинація визнана одним з найбільших досягнень сучасної медицини. Вакцини захищають від хвороб, які раніше вбивали або залишали інвалідами мільйони дітей і дорослих. Медики Тернопільщини радять батькам не ігнорувати найдієвіший на сьогодні засіб профілактики, піддаючи таким чином ризикам своїх дітей, повідомляє Номер один.

Чому важливо робити щеплення?

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введення імунобіологічного препарату, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує захист проти хвороби.

Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація захищає від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням у випадку інфікування.

Ефективність вакцини — це її здатність захистити людину від захворювання, проти якого вона вводиться. Той, хто отримав щеплення, у 95 випадках зі 100 не захворіє навіть при прямому контакті з інфекціями, вакцинацію проти яких він зробив, зазначає завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Тернопільського обласного лабораторного центру Марія Павельєва.

Що таке безпечність вакцини?

Безпечність вакцини визначається тим, наскільки часто вона може викликати тяжкі реакції. Не всі зміни у стані дитини після щеплення є реакціями на вакцину. Частіше порушення здоров’я пов’язані з захворюваннями, що збіглись у часі в період після вакцинації. При будь-якому погіршенні стану дитини після вакцинації її має оглянути лікар. Наприклад, дитина у день вакцинації підхопила грип або іншу вірусну інфекцію у черзі в дитячій поліклініці. Протягом наступних кількох днів у неї з’являться симптоми ГРВІ, але таке погіршення здоров’я настане незалежно від зробленого напередодні щеплення.

Кількість протипоказів до вакцинації є мінімальною. Часто батьки відмовляються від щеплень, але коли щось стається, одразу масово біжать вакцинуватися.

– Коли у нас достатньо вакцини, то багато батьків відмовляються він щеплень. Як тільки виникають перебої із поставками, усі хочуть вакцинуватися, – каже Марія Павельєва. – Інколи при ускладненнях кажуть, що вакцина погана, але ніхто не говорить про стан здоров’я дитини. Може бути таке, що захворювання дитини збіглося з періодом вакцинації.

За словами головного спеціаліста-педіатра управління охорони здоров’я ТОДА Майї Голяк, те, що організм дає реакцію на вакцинацію, є цілком закономірним явищем і означає, що він бореться зі збудником.

За словами медиків, наразі в області є усі вакцини, передбачені у календарі щеплень.

– Я не знаю випадків, щоб комусь із жителів області не провели вакцинації через відсутність вакцини, – зазначив заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру Олександр Паничев.

Утім відсоток забезпечення далекий від потреби. Тим не менше, відповідно до графіків, запаси поновлюються, тому батьків закликають звертатися до медзакладів.

Від яких інфекцій дитина отримує захист?

Згідно з календарем профілактичних щеплень, дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту. Необхідні щеплення проти цих захворювань проводяться в лікувальних закладах за місцем проживання.

Окрім вищеперерахованих, існують рекомендовані щеплення, які не ввійшли до календаря, але є не менш важливими. Всі ми знаємо, наскільки небезпечні менінгококові менінгіти, запалення легень, викликане пневмококом та вірусом грипу, а також ротовірусна інфекція, особливо для маленьких дітей. І саме за допомогою вакцинації можна вберегтись від цих жахливих хвороб.

Звернути увагу на вакцинацію просять і доросле населення. Зокрема, це стосується щеплення проти правця. У дорослому віці його слід проводити кожних десять років. Це небезпечне захворювання, тому його краще попередити, аніж лікувати.

Вибір читачів за тиждень

Відео