Євгенія Цебрій

Вакцинуватись від грипу та COVID-19 можна одночасно, однак є нюанс

foto

Грип та коронавірусна хвороба COVID-19 небезпечні тяжким перебігом, ускладненнями та ризиком померти. Людина із будь-якою із цих недуг навіть у легкій формі може інфікувати інших. Окрім того, наслідком грипу та коронавірусної хвороби, серед іншого, може бути пневмонія та серцева недостатність. Тому єдиним порятунком від цих ризиків є вакцинація, наголошують у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України. 

Вакцинуватись від грипу та COVID-19 можна одночасно, проте із дотриманням спеціальних правил.

Важливо, що вакцинуватись від грипу та коронавірусу можна в один день. Відповідно до рекомендацій Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики ці два щеплення можна робити без інтервалу, але в різні руки. У такому випадку важливо зазначити руку, в яку провели вакцинацію проти COVID-19.

Щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень. Проте вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними проти всіх штамів вірусу грипу.

У МОЗ наголошують, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу, як і щеплення від грипу не захищає від коронавірусної хвороби. Проте і та, і інша вакцина значно зменшує ризик важкого перебігу та смерті внаслідок хвороби.

Грип та COVID-19 – респіраторні захворювання, які викликаються різними вірусами. Причиною першого є віруси грипу, другого – коронавірус, вперше виявлений у 2019 році.

За останньою інформацією, ймовірніше COVID-19 поширюється легше, ніж грип. У порівнянні із грипом, COVID-19 може викликати більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та летальні наслідки.  Водночас, визначити, чим саме хворіє людина лише на основі симптомів неможливо. Особливо, якщо враховувати те, що COVID-19 може мати широкий спектр симптомів. Для підтвердження точного діагнозу необхідне тестування.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео