Євгенія Цебрій

Вбивство бізнесмена з дружиною у Підгородньому: у прокуратурі пояснили, чому справу передали до суду аж через 24 роки

na osn

Всі крапки у справі вбивства 24-річної давності у Підгородньому Тернопільського району має розставити суд. Підготовче засідання відбудеться 8 грудня. 

Як раніше повідомляли у прокуратурі, до суду скерували обвинувальний акт стосовно тернополянина, обвинуваченого в умисному вбивстві бізнесмена та його дружини у 1997 році. Однак постати перед судом чоловік не зможе, адже його вже немає в живих.

Чому справу так довго розслідували і передали до суду аж тепер? Яким буде судовий розгляд, якщо обвинувачений помер ще у 2012 році? Це під час брифінгу пояснив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

- Це провадження тривалий час було в категорії нерозкритих. За останній рік його дещо активізували, були проведені певні додаткові процесуальні дії, і ми прийшли на той результат, - каже він. - Зараз йде мова про реабілітацію. Якщо на стадії досудового розслідування або судового розгляду особа, яка вчинила злочин, помирає, то зазвичай це провадження закривають у зв'язку зі смертю, окрім необхідності реабілітації. Тобто якщо близькі родичі погоджуються і не наполягають на тому, що особа не причетна і невинна, таке провадження закривають. У даній ситуації слідчі і прокурори дійшли до висновку, що зібрані докази достатні для складанні обвинувального акту саме по цьому чоловікові. Але сталося так, що на момент прийняття цього рішення людини вже не було в живих. Тому залучили захисника, проінформували близьких родичів  і вони зайняли позицію, що чоловік до цього не причетний і він цього не робив.

257951381_343900540836666_8400174382326984736_n
257951381_343900540836666_8400174382326984736_n

За словами Андрія Миколайчука, така ситуація нова і в даній категорій проваджень така практика не поширена.

- Відтак ми пішли по такому шляху: суд має провести звичайний судовий розгляд, з дослідженням всіх доказів. Померлого обвинуваченого у суді представлятиме захисник, - зазначає прокурор. - Суд провівши дослідження всіх доказів, розглянувши і вирішивши всі клопотання, проведе дебати, вийде в нарадчу кімнату і ухвалить відповідне судове рішення. Мені самому цікаво, яким буде рішення суду. Думаю, ця справа роками слухатись не повинна.

Відомо, що вбитий бізнесмен Юліан Качоровський був власником ферми, меблевого магазину, а також відомого у Тернополі магазину «Молоко», який кілька років тому перейменували.

Як повідомляли раніше у відділі комунікації поліції Тернопільської області, згідно матеріалів досудового розслідування підозрюваний був керівником ферми у свого родича. Він дізнався, що дядько їде до Києва, аби взяти великий валютний кредит для відкриття заводу. Після реалізації бізнес-плану бізнесмен хотів відлучити племінника від родинного бізнесу. Це не сподобалося чоловікові і він вирішив помститися.

Після того, як племінник з’ясував, що дядько повернувся зі столиці, в ніч з 20 на 21 вересня 1997 року прихопив вогнепальну зброю та пішов «у гості». Власники будинку пустили його.

Pasted-into-U-Ternopoli-pered-sudom-postane-cholovik-yakyj-ponad-20-rokiv-tomu-vbyv-svogo-rodycha
Pasted-into-U-Ternopoli-pered-sudom-postane-cholovik-yakyj-ponad-20-rokiv-tomu-vbyv-svogo-rodycha

Зловмисник, здійснивши 12 пострілів у дядька та його дружину, вирішив інсценізувати пограбування, бо усі знали, що сторонніх осіб господарі на територію не пускали. Забравши коштовності з місця вчинення злочину, втік. Слідчі встановили особу підозрюваного, але запобіжний захід йому не обирали у зв'язку зі смертю.

Як повідомляє «Нова Тернопільська газета», нині в будинку, де проживав Юліан Качоровський з дружиною Євгенією, живе чоловік рідної сестри бізнесмена, яка торік померла.

WhatsApp-Image-2021-10-23-at-12.31.16 (1)
WhatsApp-Image-2021-10-23-at-12.31.16 (1)

Фото: Нова Тернопільська газета, Нацполіція

Вибір читачів за тиждень

Відео