Орест Сарматський

Вчені довели, що штучний фотосинтез можливий (Агро-новини)

лип06

Група дослідників під керівництвом хіміків із Брукхейвенської національної лабораторії Міністерства енергетики США (DOE) та Virginia Tech провела дослідження, результати якого свідчать про можливість проводити фотосинтез синтетичним шляхом.

Про це повідомляється на сайті Брукхейвенської національної лабораторії.

Зокрема, вчені намагалися штучно повторити процес перетворення енергії, щоб виробляти екологічно чисті та стабільні види палива, такі як водень та метанол. Імітація процесу була складною для, оскільки штучний фотосинтез вимагає створення молекулярної системи, яка поглинає світло, транспортує і відділяє електричний заряд, і каталізує паливо-виробляючі реакції. Все це складні процеси, які повинні працювати синхронно для досягнення високої ефективності перетворення енергії.

0602
0602

Вони розробили два фотокаталізатори, які об’єднують окремі компоненти для поглинання світла, розділення заряду або каталізу в єдину «супрамолекулу». Кожна супрамолекула складається з декількох світло-вбираючих іонів металу рутенію (Ru), з’єднаних з єдиним каталітичним центром іонів родію (Rh).

Дослідники виявили, що супрамолекула з шістьома центрами Ru та одним центром Rh у сім разів є ефективнішою за іншу та виробляє водень протягом 10 годин. Більша з супрамолекул була трохи електронно-дефіцитною, що робить її більш сприйнятливою до електронів, необхідних для синтетичного фотосинтезу.

Україна встановила історичний максимум з експорту зерна

Україна у 2016/2017 МР, який завершився 30 червня, експортувала 43,8 млн т зернових, що є абсолютним рекордом для країни.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк, повідомили у міністерстві:

«Рекордний врожай попереднього року у 66 млн т сформував ресурс для експорту на рівні 43,8 млн т, що є історичним максимумом для України. Позитивна динаміка виявилася і у рекордному експорті борошна у 369,4 тис т, що свідчить про поступову переорієнтацію експортерів на постачання продукції з вищою доданою вартістю».

0601
0601

За його словами, стимулювання внутрішньої переробки дозволить не тільки збільшити обсяг валютної виручки, але і нівелювати ризики, притаманні сировинному експорту, зокрема залежність від коливань світових цін на сільгосппродукцію.

У Мінагропроді очікують високої якості пшениці нового врожаю, що сприятиме подальшому нарощуванню експорту борошна.

Аграрії вітають підписання закону про контроль продуктів «від поля до столу»

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» вітає підписання закону №0906 «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин».

Про це йдеться в повідомленні УКАБ.

«Закон 0906 передбачає низку новацій у системі держконтролю. Це перевірки операторів ринку без попередження, фаховий державний контроль, вичерпний перелік питань для перевірки, запровадження ризик-орієнтованого підходу (оцінка ризику повинна супроводжувати кожен важливий крок діяльності як компетентного органу, так і бізнесу), механізм помякшення відповідальності щодо певних порушень тощо», — говориться в повідомленні.

0603
0603

На думку УКАБ, прийнятий закон дозволить довести, що українська система ветеринарного обслуговування, рівень державного контролю процесів здоров’я та благополуччя тварин можуть бути прогнозованими, безпечними та якісними, що є гарантією та базовою передумовою для подальшого експорту української продукції тваринного походження на ринки не лише країн ЄС, а й інших держав світу.

Набуття чинності закону забезпечить сталий розвиток галузей АПК України та економіки держави в цілому, переконані в УКАБ.

Вибір читачів за тиждень

Відео