Оксана Бучко

Від Тернополя у 2022 році очікують пожвавлення щодо рекордів

Від літа 2019 року на Тернопільщині встановили 10 нових рекордів.

За результатами 2021 року Національний Реєстр Рекордів визначив трійку міст, в яких зареєстровано найбільше рекордів. Щодо Тернополя, то відзначають певне пожвавлення такої діяльності та прогнозують можливе поліпшення позиції міста в цьому рейтингу в наступному році. Наше місто доганяє Львів, який хоч і не потрапив у трійку лідерів, але відірвався від третьої позиції небагато. 

- Традиційно лідерство отримує Київ та область, де впродовж року було зареєстровано 190 національних рекордів України, - інформує керівниця  Національного Реєстру Рекордів України Лана Вєтрова. - Це пояснюється тим, що саме в столиці сконцентрована суспільна, громадська, економічна та політична активність, що, звісно, впливає на кількість зареєстрованих рекордів. На інших позиціях відбулася зміна лідерів рейтингу. На другу сходинку піднявся Дніпро та Дніпропетровська область, які мають на своєму рахунку 30 зареєстрованих рекордів. Уперше за всю історію аж трьох представників Дніпропетровщини НРР нагородив світовим Сертифікатом Книги Рекордів Гіннеса. Це відомий стронгмен з Кривого Рогу Вячеслав Павличук (рекорд «Найбільша вага, піднята у становій тязі за одну хвилину»), знаменита колекціонерка предметів у вигляді комах-сонечок Надежда Комарова та атлет Віктор Набок, який родом з Дніпропетровщини («Найбільша кількість безперервних віджимань у стійці на руках без опори»). Кілька років поспіль лідерство в сфері рекордів виборює Одеса. Планомірно піднімаючись щороку в цьому рейтингу, Одеська область у 2021 році за кількістю рекордів вийшла на позицію бронзового лідера (29 рекордів). На спільний результат працював не лише обласний центр, а й такі активні міста Одещини як Доброслав, Нерубайське, Чорноморськ та Любашівка. Сенсацією стало витіснення Харкова з лідируючих позицій (18 рекордів). Нагадаємо, що Харків 7 років поспіль поступався за активністю в рекордах лише Києву. Можливо, саме переформатування структури влади в місті вплинуло на те, що Харкову не вдалося утриматися в рекордних лідерах. Уже не перший рік Львівська область підходить впритул до рекордного п’єдесталу, але все одно залишається за бортом першої трійки (12 рекордів).

Статистика рекордів України станом на 2019 рік

Щодо інших позицій, згадують Черкаську область та Тернопіль

- За показником зростання кількості рекордів приємною несподіванкою стала Черкаська область, яка вийшла з аутсайдерів на позицію золотої середини. – пише Лана Вєтрова. - Можливо, така активність пояснюється оновленням керівництва області, яке наразі демонструє хорошу динаміку і в реєстрації рекордів. Національний Реєстр Рекордів відзначає пожвавлення рекордної діяльності Тернополя і прогнозує можливе поліпшення позиції міста в цьому рейтингу в наступному році.

Тернопіль станом на липень 2021 рік має 70 рекордів (від 1989 року). Від літа 2019 року встановили 10 нових рекордів. За останні роки у місті згадують про такі рекорди:

- наймасовіший з’їзд на сноутюбах ;

- найбільше вишиваних хрестиків на вбранні під час весільної церемонії;

- найбільше команд, які взяли участь в Кубку з футзалу;

- розірвання відривного календаря – 365 сторінок власними руками;

- найбільше вишиваних картин про Тернопіль;

- найдовший шлейф випускної сукні;

- наймасовіший дитячий танець під час карантину.

А подія у 2021 році, на якій в Тернополі зафіксували три  рекорди – це Тиждень Моди.

До слова, новий рік у Тернополі вже відзначили рекордом. На початку 2022 року банер із зображенням Степана Бандери, який вивісили на будівлі Тернопільської обласної ради, як найбільший банер із Бандерою зареєстрували у Книгу рекордів України. Розмір зображення становить 20 метрів у висоту та 11 метрів у ширину (220 м2). 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео