Ростислав Фук

Відійшов у вічність відомий громадсько-політичний діяч Тернопільщини

Світла пам’ять

На 81 році життя відійшов у вічність Дем’ян Чернець – відомий громадсько-політичний діяч, член «Народного руху», багаторічний голова Тернопільської обласної організації Товариства політв’язнів та репресованих, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня. Про це повідомили на сайті Тернопільської міської ради.

Він був патріотом, політв’язнем, його родина була виселена за співпрацю із визвольним рухом. Він завжди вчасно приходив на зустрічі, завжди все виконував, переживав за людей, які були в його організації. Нещодавно ходили до нього на ювілей", — розповів Суспільному директор  музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Дем’ян Чернець народився 6 квітня 1944 року в селі Деренівка Тернопільського району. Після арешту батька 8 серпня 1949 року і засудження його військовим трибуналом на 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна всю сім'ю — маму Євдокію, сестру Зофію і малого Дем'янка виселили на спецпоселення в населений пункт Великий Луг Пермської області. Згодом їх переселили в Чусовський район. Тут у поселенні Пашія він у 1951 році розпочав навчання в школі. Сім'я перебувала на спецпоселенні до 25 березня 1957 року.

Пройшов шлях від майстра до керівника проєктно-технологічним трестом «Тернопільоргагробуд». Брав участь у проєктуванні та спорудженні санаторію «Медобори» в селі Конопківка.

Член Народного Руху України (1991), від 1994 — член Ради Конгресу української інтелігенції, член ради Тернопільського обласного товариства «Меморіал», від 2003 — член комісії Тернопільської обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих. Член ініціативи «Захист України» (2019). Від 11 червня 2019 року член регіональної комісії з реабілітації у Тернопільській області.

Він до останнього дня брав активну участь в роботі музею політв’язнів і репресованих, організовував пошук документів та місць загибелі жертв і їх перепоховання, займався встановленням пам’ятників та пам’ятних знаків борцям за волю України, - повідомляють у пресслужбі Тернопільської ОВА.

До його заслуг належить і реконструкція семи могил Українських Січових Стрільців на Микулинецькому цвинтарі, а також будівництвом пам'ятної стели на фасаді будинку, що на вулиці Коперника, 1.

Колектив Терену щиро співчуває рідним, близьким та колегам Дем’яна Чернеця з приводу непоправної втрати. Світла пам’ять.

Фото Тернопільської міської ради та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео