Відсутність свідоцтва про шлюб не є перешкодою в  отриманні спадщини або як Чортківський адвокат допоміг цивільній дружині успадкувати майно померлого чоловіка

41-1

Клієнтка М., що звернулась до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  перебувала у фактичних шлюбних відносинах із чоловіком, який у 2016 році помер. Звернувшись у 2018 році до приватного нотаріуса для оформлення спадщини, отримала відмову, через відсутність свідоцтва про шлюб. Про це повідомляють представники регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області.

Працівниками місцевого центру  клієнтці роз'яснено про право звернення до суду для встановлення факту проживання однією сім'єю зі спадкодавцем для подальшого оформлення спадкових прав. Представником інтересів клієнтки у суді призначено адвоката Сергія Волинця.

На час смерті чоловіка заявниця з ним проживала однією сім'єю, як чоловік і жінка в церковному шлюбі, з 2007 року, тобто більше 5 років. Цей факт породжує визнання жінки спадкоємцем четвертої черги спадкування. Жінка особисто доглядала чоловіка, оскільки він мав серцеву недугу і потребував стороннього догляду. Усі витрати матеріального характеру теж взяла на себе. Тобто по суті із спадкоємцем перебувала у фактичних шлюбних відносинах, маючи спільний бюджет, обопільне ведення господарства, що супроводжувалось взаємними правами та обов'язками. Проте успадкувати майно за чоловіком дружина не могла. Нотаріус, в силу законодавчих обмежень,  відмовив жінці у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Дану проблему вирішено Рішенням Конституційного суду від 3.06.1999 року №5-рп/99 яким установлено, що до членів сім'ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв'язках. Обов'язковою умовою для визнання їх членами сім'ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

На даний час жінка надалі продовжує проживати за місцем відкриття спадщини, і в силу ЦК України, як спадкоємець, яка постійно проживала разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається такою, що прийняла спадщину, оскільки протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК не заявила про відмову від неї.

Відтак, рішенням від 24.04.2018 року суд  заяву клієнтки М. задовольнив та встановив факт проживання однією сім'єю, чоловіка і жінки без шлюбу не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини, що дало змогу заявниці оформити спадкові права після смерті чоловіка.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Вибір читачів за тиждень

Відео