Тамара Коблик

Житель Тернопільщини викликав поліцію, щоб помститися знайомому

Правоохоронці нагадують про покарання за хибний виклик спеціальних служб

Щодня до працівників поліції надходять сотні повідомлень про різні злочини та правопорушення, зникнення людей. Правоохоронці реагують та перевірять кожну інформацію. Проте серед них часто зустрічаються і неправдиві виклики. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

З початку року поліцейські склали понад 1500 протоколів за статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення – завідомо неправдивий виклик спеціальних служб. За таке правопорушення передбачено штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Часто люди намагаються вирішити особисті неприязні стосунки, викликавши поліцейських. У Чорткові місцевий житель, заявив в поліцію про пограбування. Поліцейські, котрі приїхали на виклик з’ясували, що у такий спосіб чоловік вирішив помститися знайомому, заявивши, що той викрав у нього планшет.

Дуже часто заявники телефонували у поліцію напідпитку. Були випадки, коли люди забували, де припаркували свої транспортні засоби і повідомляли про їх незаконне заволодіння. Надходили до поліцейських заяви від громадян про вчинення щодо них крадіжок, грабунків, а згодом з’ясовувалося, що люди самі губили майно.

Правоохоронці звертаються до громадян бути свідомими і перш ніж повідомляти про такі випадки переконайтеся у їх правдивості та достовірності.

Поспішаючи на повідомлення, яке виявляється згодом неправдивим, працівники екстрених служб затрачають час, зусилля, а в цей момент хтось може по-справжньому потребувати їхньої допомоги.

Правоохоронці звертають увагу громадян на відповідальність за неправдиві виклики не лише поліції, а й пожежно-рятувальної служби, швидкої медичної допомоги чи інших аварійних служб:

- порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб” тягне за собою накладення штрафу від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-3400 грн).

А згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк до восьми років.

Слід пам'ятати, що виклики екстрених служб - не жарти. Відволікаючись на хибний виклик, правоохоронці, медики чи рятівники можуть вчасно не прибути туди, де насправді потрібна їх допомога.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео