Військові кажуть: повістку можна вручати будь-де. Юристи підтверджують – це законно

Днями Тернопіль ошелешило повідомлення: військові комісари разом із міліцією оточили один із торговельних центрів і усім, хто мав при собі документи, виписували повістки. Інших чоловіків запрошували до автобуса, аби доправити у військкомат.

Така поведінка військових спричинила паніку: продавці і касири призовного віку вистрибували через вікна торговельного центру, втікали через запасні виходи і ховалися у сусідньому закинутому приміщенні заводу. Чи мали право військові комісари так себе поводити і що взагалі потрібно знати про мобілізацію? Із цими та іншими запитаннями ми звернулися до військового комісара Тернопільського облвійськкомату Володимира Катинського.

- Отже, 19 червня стартувала шоста черга часткової мобілізації. Чим вона особлива? Військових яких спеціальностей мобілізують?

- Жодних особливостей, порівняно із четвертою чи п’ятою хвилею, шоста черга не передбачає. Нагадаю, часткову мобілізацію Президент оголосив ще 20 січня 2015 р. і проходить вона протягом 210 діб. Відповідно, передбачені три черги. І шоста передбачена саме для того, аби забезпечити заміну для військових, мобілізованих під час третьої черги. Призвані мають пройти відповідне навчання, підготовку у складі свого підрозділу перед відправкою у те місце, де вони будуть необхідні.

Ротація має відбутися, адже військовозобов’язані, які служать уже рік на передовій, втомилися. Їм треба дати можливість відпочити, побувати вдома, побачити дітей.

«Можливі і сьома, і восьма хвиля мобілізації…»

- Із виконанням планового завдання щодо оповіщення мобілізованих виникли проблеми в Борщівському, Бучацькому, Монастириському і Тернопільському районах, у Чорткові і Кременці… Чому так сталося?

- Люди не розуміють однієї речі: захист батьківщини – наше першочергове завдання. Багато хто потрапив під вплив інформаційної війни, яку веде Росія. Особливо мене дивує, що мобілізацію бойкотують саме у тих районах, які завжди вважалися патріотичними… Тому закликаю справжніх патріотів прибувати у військовий комісаріат за викликом, щоб ми не подавали їх у розшук. Сподіваюся, усі повернуться живими і здоровими додому і отримають всі пільги, передбачені державою за участь в АТО.

- Чи можливе оголошення сьомої-восьмої хвиль мобілізації?

- Так. Якщо ми зараз не виконаємо завдання, то… Все залежить не лише від необхідності проведення ротації військових, а й від суспільно-політичної обстановки у державі, від того, коли припиниться агресія з боку Росії. 

- Хто має право вручати повістку?

- Голови сільських рад, керівники підприємств. Військовозобов’язаний, отримавши повістку, бере всі документи, які він вважає за потрібне представити, і прибуває у військовий комісаріат. Наголошую, першу повістку видають для того, аби уточнити всі військово-облікові дані. Лише після цього, за необхідністю, людину відправляють на медичну комісію. Коли медики визнають її придатною до військової служби, видається направлення на навчання у військовий підрозділ. Для чого це робиться? Наприклад, у чоловіка – троє дітей. Він своєчасно не подав цю інформацію у військкомат (хоча має це робити за законом хоча б раз на рік!). Направляти такого військовозобов’язаного на медичну комісію немає сенсу, адже він під часткову мобілізацію не потрапляє. Те саме стосується тих чоловіків, які опікуються інвалідами, мають дітей-інвалідів тощо.

Отже, повістка буває двох варіантів: першою викликають у військкомат для узгодження даних і проходження медичної комісії, другою – уже у військову частину чи на полігон, де військовозобов’язаний проходитиме підготовку. Якщо військовозобов’язаний не з’являється за першою повісткою, його подають у розшук і притягують до адмінвідповідальності. За ігнорування другої повістки – кримінальна відповідальність: від 2 до 5 років ув’язнення. Йдеться про злочин середньої тяжкості. Людину не знімають з обліку. Після відбування покарання її можуть знову призвати на військову службу. Тому не варто випробовувати долю. Усі питання спокійно вирішуються у військовому комісаріаті…

- Нещодавно ви заявили, що Закон не визначає, де і коли треба вручати повістки. Мовляв, робити це можна і на вулиці, і в розважальних закладах... Чи правда це?

- Повторюю, повістки про необхідність уточнення облікових даних можна вручати будь-де: хоч в автобусі, хоч на вулиці, хоч у розважальному закладі. Якщо людина в цей момент не має із собою документів, представники військкомату мають телефони, зв’язуються із комісаріатом і все з’ясовують. Як мінімум, радять людині прибути у військовий комісаріат. Якщо чоловік не перебуває у розшуку, то йому просто виписують повістку про необхідність проходження медкомісії. Якщо ж чоловік уже у списку розшукуваних, то його доставляють у військкомат примусово, просто з вулиці чи з місця відпочинку. Наголошую, це роблять також для уточнення даних і призначення медкомісії. Усе решта – згодом. І це залежить від обставин, про які ми вже згадували.

- Недавно на підприємство у Збаражі не пустили представників військкомату, і прокуратура району порушила кримінальну справу за фактом перешкоджання посадовими особами законній діяльності Збройних Сил України…

- Усе правильно. Керівників установ і підприємств, якщо вони перешкоджають мобілізації, притягують до кримінальної відповідальності. Цим людям може загрожувати тюремне ув’язнення строком від 3 до 7 років. Це варто врахувати іншим управлінцям і топ-менеджерам фірм…

- Побутує така думка: «Військовий стан в Україні не оголошували. У нас триває АТО, а у ній мають брати участь міліціонери, працівники СБУ, спецпризначенці».

- Міліціонери і представники Служби Безпеки – активні учасники АТО від самого початку. Гадаю, 90% кадрового складу правоохоронців побували у зоні АТО. До речі, якби а Україні оголосили військовий стан, то насамперед відчули б це саме цивільні. По-перше, діяла б жорстка цензура на всю інформацію, що стосується мобілізації, забезпечення фронту і т. ін. По-друге, діяла б комендантська година і багато інших обмежень. Адже при військовому стані значно зменшують і звужують соціальні права громадянина. Виїхати за кордон не зміг би ніхто. Інтернету не було б. Хоча для військових і правоохоронців введення військового стану багато речей спростило б…

- Є чимало публікацій про те, що мобілізовують навіть чоловіків із хворим серцем і туберкульозом. До армії потрапляють наркомани і алкоголіки…

- Я переконаний, що такі публікації – пропаганда держави-агресора. У кожному військовому комісаріаті працює медична комісія. Придатність військовозобов’язаних визначають лікарі. Людина зобов’язана попередити медиків про недуги, які її турбують. Алкоголіки і наркомани, як і хворі на туберкульоз, зобов’язані представити відповідні документи. В армію сьогодні чоловіка із такими діагнозами ніхто не візьме.

- Були випадки, коли повістки приносили померлим або тим, хто вже рік служить на сході. Хто винен у таких прорахунках?

- Не заперечую, такі факти дійсно були. Облік військовозобов’язаних ведеться у міських і сільських радах. Ось і виходить, що людина померла, а нам із місцевої ради повідомляють інше. Причина в тому, що працівники рад звірку проводять неякісно. Незабаром в Україні має бути створений Єдиний реєстр військовозобов’язаних, в тому числі – електронний. Але його якість також залежатиме від людського фактору, адже всі відомості про військовозобов’язаних ми отримуватимемо також від сільських рад, жеків…

- Уточніть, будь ласка, про мобілізацію студентів. Адже нещодавно у ЗМІ була інформація про те, що юнак, закінчивши 3-й курс, прийшов у військкомат із обхідним листом, а його відразу призвали.

- Усі студенти, які навчаються на стаціонарі у вищих навчальних закладах, отримують відстрочку. Тобто їм дають можливість довчитися. Однак у того юнака, про якого ви згадали, ситуація інша. Він представив документи, що отримав ступінь бакалавра, і продовжувати навчання у магістратурі не планував. Відповідно, його відправили на строкову військову службу. В Україні призовний вік, нагадую, – від 18 до 27 років.

 

Коментар юристів «Європейської юридичної служби України»: Коли представники військового комісаріату роздають повістки чоловікам на вулиці, у торговому центрі чи у закладі відпочинку, то нічого протизаконного вони не роблять. Військові користуються прогалинами, які є у законодавчій базі України.

У своїх діях військові керуються відсутністю норм закону, де були б чітко вказані правила вручення повісток під час мобілізації. Натомість вони застосовують постанову Кабміну «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом (від 21 березня 2002 р. за №352). Там дійсно немає і слова про заборону на оповіщення військовозобов’язаних на вулиці чи у закладах відпочинку. А що не заборонено, те дозволено… Чоловік, якому намагалися вручити повістку на вулиці, має право відмовитися її приймати, якщо має на це підстави. Свої мотиви можна викласти письмово. Однак слід пам’ятати, що цей крок надалі може мати юридичні наслідки.

 

Довідка. План шостої черги мобілізації (триває до 26 серпня – прим.) Тернопільщина станом на 10 липня виконала лише на 8%. Найбільше проблем із оповіщенням військовозобов’язаних виникло у Бучацькому, Монастириському, Борщівському, Заліщицькому, Підгаєцькому і Козівському районах. Уже 200 голів сільських рад притягнули до адміністративної відповідальності за те, що вони не розносили повістки для уточнення особистих даних. Штраф за непроведення оповіщення - від 510 до 1700, вдруге - 1700-5100 грн. 

П’яту хвилю мобілізації Тернопільщина виконала на 72%. Якщо більшість районів завдання провалили, то у Бережанському районі мобілізацію виконали на 107%, а в Зборівському - на 103%.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Вибір читачів за тиждень

Відео