Ростислав Фук

Визначили список областей, де найбільше закупили дронів: на якому місці Тернопільщина

Щонайменше 35% від загальної кількості придбаних безпілотників — FPV дрони

У 2023 році на Prozorro завершили закупівлі щонайменше 27 тисяч безпілотників на 2,6 млрд грн. Ще на 119 млн грн закупівлі тривали. Про це повідомляє Dozorro.

Якщо дивитися загалом по регіонах, за сумами закупівель першість тримають Дніпропетровська область — 638 млн грн, Київська — 227 млн грн та Львівська — 216 млн грн.

Торік у Тернополі придбали 1603 дрони на 45 млн грн. Згідно з аналізом Dozorro, Тернопіль входить до топ-10 міст, що замовили безпілотників на найбільші суми. 

Значну частину придбаних в Україні дронів становлять квадрокоптери китайського виробника DJI. Найпопулярнішими залишаються DJI Mavic 3 різних модифікацій. Досить часто зустрічаються американські безпілотники Autel. Вітчизняні безпілотники на Prozorro також не рідкість. Тут і розвідувальні дрони літакового типу, і великі ударні безпілотники, і маленькі коптери-камікадзе.

Щонайменше 35% від загальної кількості придбаних безпілотників — FPV дрони. Це квадрокоптери, керовані оператором за допомогою спеціальної гарнітури (окулярів). Вони можуть нести корисне навантаження, при цьому у FPV-дронів немає автопілота і вони літають без GPS. 

Однак звісно жодних коштів недостатньо, коли йдеться про підтримку армії під час війни. Тож ми сподіваємося, що міста збільшать свої витрати на дрони та інші необхідні на фронті речі і у 2024-му, переглядаючи свої повсякденні потреби, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Тернополі стартував другий набір у Школу пілотів дронів

Фото з відкритих джерел та Dozorro

Вибір читачів за тиждень

Відео